Setari Cookie-uri

Serban Copot: Mondenul de aici este doar o gluma provinciala

Se stiu multe lucruri despre Hiena, solistul formatiei Animal X, se stiu insa mai putine lucruri despre Serban Copot, activistul pentru un mediu mai curat. Numit nu cu mult timp in urma ambasador al Romaniei in campania internationala Play to Stop- Europe for Climate, cantaretul Serban Copot ne-a raspuns la cateva intrebari referitoare la activitatile sale recente dar si la felul in care moda verde isi face simtita prezenta in Romania.

Se stiu multe lucruri despre Hiena, solistul formatiei Animal X, se stiu insa mai putine lucruri despre Serban Copot, activistul pentru un mediu mai curat. Numit nu cu mult timp in urma ambasador al Romaniei in campania internationala “Play to Stop- Europe for Climate”, cantaretul Serban Copot ne-a raspuns la cateva intrebari referitoare la activitatile sale recente dar si la felul in care “moda verde” isi face simtita prezenta in Romania.

Cum ai ajuns sa te implici in campania “Play to Stop: Europe for Climate”? Care a fost raspunsul international la aceasta campanie? In ce fel se resimt efectele ei in Romania?

In urma unei selectii facute de catre Comisia Europeana, am fost ales ca si ambasador al acestei campanii si contactat de catre reprezentantii acesteia. Trebuie sa recunosc ca am fost foarte uimit de faptul ca am fost ales tinand cont de faptul ca nu am fost foarte prezent in media precum alti colegi din domeniu. Ceea ce a contat, insa, a fost colaborarea anterioara pe care am avut-o cu institutiile europene, determinarea pe care am aratat-o de-a lungul celor trei ani si jumatate de voluntariat in domeniu, faptul ca pot conduce un ONG fara bugete de sute de mii de euro si sa implementez campanii cu acoperire nationala. Pana in decembrie trebuie indemnate cat mai multe persoane sa-si calculeze amprenta de carbon, pentru ca astfel contribuie la raspunsul pe care Romania il da Europei cu privire la problema schimbarilor climatice.

Vedetele din strainatate au inceput cu multa vreme in urma sa se foloseasca de succesul lor pentru a angrena publicul in actiuni ecologiste si pentru a le insufla comportament ecologice. Campania “Play to Stop” este dovada vie a acestui fapt. In ce masura lumea mondena romaneasca profita de faima si de statutul de “model” al generatiei tinere pentru a promova actiuni pentru o planeta verde?

Lumea mondena romaneasca are de promovat alte lucruri importante pentru noi: cluburi, haine, masini, noile trenduri in fite, barfe-smenuri-susanele. Modelul pe care noi tinerii l-am avut incepind cu acum 20 de ani nu a avut niciun corespondent cu ceea ce ne-au invatat parintii acasa. Sintagmele „sa nu furi, sa fii onest, sa muncesti pentru ceea ce iti doresti, etc” au intrat in derizoriu, iar acum ne aflam in decada sub semnul jigodiei caracterizata prin oportunism, lipsa de caracter, principii si coloana vertebrala. Nu mondenul este cel care a generat aceasta goana scelerata dupa imbogatire rapida, ci politicul. Ar fi incorect sa urcam pe umerii fufelor mondene responsabilitatea moralitatii societatii romanesti de vreme ce de 20 de ani alegem aceeasi tagma de politicieni care sa ne conduca. Si daca nu ne place reactia anemica a mondenului in fata problemelor de mediu, bunul Dumnezeu ne-a binecuvantat cu internetul cu ajutorul caruia putem urmari ce a mai spus Moby, ce a mai facut Bono sau alti mari artisti internationali catre care ne ridicam privirea. Mondenul de aici este doar o gluma provinciala fata de ce se intampla afara.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Octombrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.