Setari Cookie-uri

Serban Copot: Mondenul de aici este doar o gluma provinciala

Se stiu multe lucruri despre Hiena, solistul formatiei Animal X, se stiu insa mai putine lucruri despre Serban Copot, activistul pentru un mediu mai curat. Numit nu cu mult timp in urma ambasador al Romaniei in campania internationala Play to Stop- Europe for Climate, cantaretul Serban Copot ne-a raspuns la cateva intrebari referitoare la activitatile sale recente dar si la felul in care moda verde isi face simtita prezenta in Romania.

In luna septembrie a avut loc a opta editie a Saptamanii Europene a Mobilitatii, un eveniment ce incepe sa adune adepti la nivel mondial. In cadrul acesteia, multe tari europene au interzis automobilele personale pe anumite rute incurajand totodata folosirea transportului in comun. A existat vreun raspuns din partea bucurestenilor la aceasta campanie?

Nu stiu de existenta vreunui eveniment organizat in Bucuresti de Saptamana Mobilitatii Europene. Stiu ca in 2008 Budapesta a fost castigatoarea Premiului Saptamanii Mobilitatii Europene ca recunoastere a investitiilor majore care s-au facut in infrastructura acestui oras pantru a deveni cat mai eco-friendly (multiple piste de biciclete, transport in comun complex si cu emisii reduse, etc). Anul acesta centrul Budapestei a fost inchis in weekend-ul 19-21 septembrie si a fost plin de manifestari si parade cu biciclete si alte gadget-uri eco. Bucurestiul este cu mult in urma capitalelor europene.

In Europa, moda verde s-a transformat deja in stil de viata pentru multi. In Romania a ramas o moda, din nefericire nu una foarte raspandita. Cat crezi ca va mai dura pana cand romanii vor constientiza care sunt repercursiunile lipsei lor de interes fata de mediul inconjurator? In ce conditii va surveni aceasta schimbare?

Eforturile pe care le intreprinde societatea civila in ansamblul ei s-au indreptat, in general, catre campanii de constientizare destul de anemice si canalizate pe un anumit gen de actiuni care au dus la niste rezultate surprinzatoare conform studiilor sociale care au aratat ca peste 70% dintre romani percep ONG-urile de mediu precum „cei care strang gunoaie de pe marginea raurilor”. O schimbare in aceasta directie eco sper ca va surveni odata cu parcurgerea crizei economice in care vom fi nevoiti sa redobandim iarasi masura banului si a resurselor. Moda verde a fost insusita si de multe persoane publice dar, din pacate, acest mesaj nu este umplut si de esenta si acest lucru este evident in momentul in care dupa ce pozeaza in militanti eco se urca in SUV si pleaca fericiti la urmatorul eveniment. Implicatiile atitudinii lipsite de interes fata de problema mediului in Romania sunt majore si se vor resimti atat in plan national, cat si international. Nu pot decat sa sper ca nu vom ramane la acelasi nivel de indiferenta.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Octombrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.