Setari Cookie-uri

Seherezada si 1001 de prejudecati

"1001 de nopti" este o colectie de povestiri fascinante, de inspiratie orientala. In ea se topesc influente indiene, persane si elemente grecesti, turcesti si egiptene. Desi pare a fi o poveste impotriva femeilor, marcheaza de fapt un punct important in istoria literara: Seherezada este una dintre cele mai puternice si mai inteligente eroine create vreodata.

Seherezada a fost si este folosita in Vest ca imaginea stereotip a femeii arabe. In ea se confunda identitatea orientala cu cea musulmana. Mass-media din Occident contribuie la prejudecatile despre femeile arabe si musulmane: tacute, exploatate, victime continuu agresate. Seherezada a ajuns sa fie un numitor comun pentru scriitoarele contemporane orientale. Faptul ca ele se impotrivesc acestei imagini ar trebui sa ne spuna ceva. Iar cand accepta stereotipurile si cliseele occidentale tintind o mai mare popularitate sau atentie din partea presei, ele risca sa isi piarda credibilitatea acasa. In acest timp Vestul continua sa alimenteze sursa de imagini ale unei Seherezade erotice si misterioase care infrunta moartea in numele tuturor femeilor oprimate.

Primul scriitor care a incercat sa continue cele 1001 de povesti a fost Edgar Allan Poe. In noaptea pe care o adauga el, Seherezada isi pierde toate favorurile castigate pentru ca ii povesteste regelui despre inventii moderne precum telegraful, radioul sau motorul cu abur. Poe se foloseste de faptul ca de multe ori realitatea pare mai greu de crezut decat o nascocire falsa si il face pe rege sa o execute pana la urma pe Seherezada. Poate ca si noi facem aceeasi greseala cand taiem si spanzuram in jur (la figurat), dar de fapt nu stim suficiente despre lume, despre cultura araba si despre Islam.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Februarie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.