Setari Cookie-uri

Studiu: Ai prieteni pe Facebook, esti destept!

Utilizarea retelelor sociale poate afecta structura creierului

MediHelp International a publicat pe piata din Romania rezultatele unui studiu realizat de partenerul sau strategic BUPA, pe tema impactului pe care il are folosirea retelelor sociale asupra structurii creierului uman. Conform acestui studiu, exista o posibila legatura intre numarul de prieteni pe care o persoana ii are in cadrul retelelor sociale si marimea anumitor parti ale creierului.

In raportul intitulat “Retele sociale pot afecta structura creierului uman”, cercetatorii BUPA evidentiaza o conexiune intre numarul de prieteni de pe retelele sociale si marimea anumitor parti din creier, rezultata in urma studierii RMN-urilor a 125 de studenti. Pentru a confirma rezultatele, oamenii de stiinta au analizat situatiile a alte 40 de persoane. Un subgrup de 80 de oameni care au luat parte la studiu au fost intervievati pentru a afla cati prieteni au in viata reala. In urma acestei cercetari, s-a aflat ca persoanele care au mai multi prieteni pe Facebook au mai multa materie cenusie in trei dintre regiunile creierului, responsabile pentru memorie, echilibru si simtul vizual.

Citește și:

Dr. Prerna Sharma - Senior Physician pentru BUPA Health and Wellbeing din Marea Britanie a declarat: “Retelele de socializare devin din ce in ce mai populare si influente. Cu toate acestea, stim foarte putine despre impactul pe care il au asupra creierului nostru sau asupra sanatatii in general. Desi poate fi o cercetare interesanta, nu ne ajuta neaparat sa intelegem interactiunea utilizarii retelelor sociale sau impactul pe care il au acestea asupra creierului. Ar fi interesant sa comparam RMN-urile oamenilor care utilizeaza retele sociale in mod regulat cu cele ale oamenilor care nu fac acest lucru si sa observam diferentele.”

In cadrul acestui studiu, cercetatorii au realizat patru experimente. Mai intai, au studiat 125 de oameni, pentru a afla daca exista o legatura intre numarul de prieteni pe care il au pe Facebook si schimbarile din creierul lor. In al doilea rand, ei au cautat sa reproduca aceste rezultate pentru un subgrup de 40 de persoane. Apoi, a fost studiata conexiunea intre prietenii de pe Facebook si cei din viata reala a 80 de persoane. La final, legatura intre prietenii din viata reala si schimbarile petrecute la nivel cerebral a fost cercetata la 65 de oameni. Factori precum stilul de viata, varsta, starea generala de sanatate, precum si alti factori care puteau influenta rezultatele finale nu au fost luati in considerare.

Citește și:

Pentru o copie completa a raportului click aici.

Featured foto by Marcos Mesa Sam Wordley via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
30 Mai 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.