Setari Cookie-uri

Calul din Torino

O apocalipsa in sos propriu, un film care te absoarbe ca o incantantie.

comunicat de presa:

CALUL DIN TORINO - ULTIMUL FILM AL LUI BÉLA TARR IN PREMIERA PE 26 IANUARIE LA NOUL CINEMATOGRAF AL REGIZORULUI ROMAN

Pe 26 ianuarie, de la ora 17:00, la NCRR, va invitam la premiera filmului Calul din Torino, cel de-al zecelea film al lui Béla Tarr, film ce ii incheie cariera. Distins la Berlin in 2011 cu Ursul de Argint (Marele premiu al juriului) si Premiul FIPRESCI, Calul din Torino este un film de autor despre „o apocalipsa in sos propriu, e un film care te absoarbe ca o incantantie”, dupa cum spune Iulia Blaga.

Povestea filmului este inspirata de o intamplare adevarata. In timp ce calatoreste prin Torino, in 1889, filosoful german Friedrich Nietzsche asista la biciuirea unui cal. Pentru a-l proteja, acesta isi arunca bratele in jurul gatului calului, dupa care se prabuseste. La mai putin de o luna de la acest incident, Nietzsche este dignosticat cu o boala mentala care il va reduce la tacere si il va tintui la pat pentru urmatorii 11 ani, pana la moartea sa la varsta de 65 de ani. Dar ce s-a intamplat cu calul? Filmul exploreaza viata stapanului, a fiicei sale si chiar a calului, regizorul reconstituind imaginativ pe ecran .

Citește și:

Béla Tarr declara ca a ales regia pentru ca a vrut sa spuna ceva despre viata oamnilor, a facut filme pentru ei. In cei 34 de ani in care a profesat regia, Bela Tarr considera ca a spus tot ce avea de zis "as putea sa repet ce am facut, pot face o suta de lucruri, dar nu vreau sa va plictisesc. Nu vreau sa-mi copiez propriile filme. Asta e tot.” Cand am facut Calul din torino stiam ca va fi ultimul meu film, toata lumea o stia, inclusiv actorii, care au incercat sa ma faca sa ma razgandesc.

Béla Tarr este privit ca un maestru desavarsit al cinematografiei, avand un stil definit de cadre lungi, alb-negru , dialog restrans, muzica dramatica care acopera chiar și scenele cele mai banale. Regizorul maghiar obisnuieste sa ne prezinte partea sumbra si disperata a lumii, iar in Calul din Torino, acestea sunt duse la extrem. Béla Tarr declara: "Kundera a scris Insuportabila usuratate a fiintei. Acest film este despre apasarea insuportabila a vietii.".

Citește și:

Calul din Torino este un film memorabil, patrunzator, despre monotonia si rutina vietii, infatisata sincer si simplu de regizor: “In filmul meu, sfarsitul lumii este foarte silentios, foarte slab. Deci, sfarsitul lumii vine asa cum vad eu ca ar veni in viata reala - incet si silentios.”

Vizionare placuta


Kudika
24 Ianuarie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.