Setari Cookie-uri

Ai sa mori maine

Ce fiara se ascunde oare in spatele unui chip simpatic si nevinovat?

Cine o fi criminalul? Ce fiara se ascunde oare in spatele unui chip simpatic si nevinovat? Si va putea detectivul sa isi duca la capat misiunea de a il prinde pe faptas la timp? Cam acestea sunt premisele de la care porneste orice autor de roman de suspans, iar cu aceste intrebari in minte parcurgem cu sufletul la gura cartile de acest gen. Agatha Christie, Raymond Chandler, Georges Simenon, Arthur Conan Doyle si multi multi altii ne-au fascinat, provocat si zguduit cu misterele si personajele care i-au facut celebri.

Romanele politiste bune sunt ca o cursa contra-cronometru pe care le parcurgem stand in fotoliu. Obstacole? La fiecare pas. Intorsaturi de situatie, personaje conflictuale, intrigi complexe, conflicte ascunde, minciuni, violenta si, de obicei, un erou pozitiv neinfricat, gata oricand sa descurce itele povestii, chiar cu pretul vietii sale, toate aceste elemente constituie impreuna reteta unui roman politist atragator.

Citește și:

Peter James este un autor contemporan britanic de suspans. Considerat a fi unul dintre cei mai buni ai generatiei sale si inscriindu-se cu succes in galeria marilor maestri, James ne-a oferit o serie de volume de suspans foarte bine primite de public, poate si pentru ca romanele sale sunt inspirate din cazuri si fapte reale.

Spre deosebire de predecesorii sai, James nu duce literatura de suspans la marginea fictiunii, acolo unde se poate impleti chiar si cu fabulatia, creind situatii sau personaje neverosimile, cazuri care nu pot fi elucidate decat prin aparitia vreunui clu atat de improbabil incat nu poate fi comparat decat cu tehnica Deus ex Machina si nu creaza intrigi atat de ramificate incat sa nu le poata pricepe nici cel mai versat dintre investigatorii moderni. Peter James porneste de la premisa ca viata bate filmul, devenind unul dintre cei mai constiinciosi autori ai prezentului: lucreaza mana in mana cu politia orasului in care locuieste, studiaza arhive, cere parerea adevaratilor detectivi si creaza o fictiune cu atat mai verosimila, cu cat ea este bine inradacinata in realitatea noastra de zi cu zi.

Citește și:

Ai sa mori maine este un exemplu perfect in care viata insasi devine contextul perfect pe fondul caruia se desfasoara o drama politista „ca la carte.” Un transplant de ficat la un pacient cu insuficienta hepatica devine scanteia ce aprinde motorul unei actiuni palpitante care il are ca protagonist pe detectivul Royce Grace, eroul cel mai indragit al romanelor lui James.

S-au dus vremurile in care un cadavru in biblioteca pune pe jar o familie intreaga de suspecti, iar vreo fata din lumea buna isi pierde pretioasele rubine intr-un mod misterios. Viata se intampla sub ochii nostri, departe de a fi anacronica si prafuita, iar Peter James o exploateaza ca nimeni altul. Un transplant de ficat devine motivatie pentru faradelegi, scoate in evidenta tot ce e mai bun sau mai rau din oameni, pune pe jar autoritatile si ii da autorului ocazia de a urmari cu microscopul reactiile si emotiile celor implicati.

Citește și:

Royce Grace este un detectiv aparte. Lipsit de obsesiile lui Sherlock Holmes dar si de defectele lui Philip Marlowe, Grace este in primul rand uman, un om inzestrat cu talent deductiv si initiativa, care se remarca atat printr-o sinceritate debordanta, cat si printr-un simt al dreptatii neobisnuit. Adaugati umorul britanic la o oarecare rezerva tipica, o minte sclipitoare si un „nas” de copoi ce l-ar face invidios si pe Hercule Poirot, si astfel avem eroul modern, politistul incoruptibil, barbatul demn pe care te poti baza.

Ai sa mori maine este un roman de dimensiuni considerabile dar care se citeste aproape singur. Impresionante sunt pasajele in care se descrie agonia bolnavilor, pline de suspans sunt scenele de actiune, uimitoare sunt referintele la tara noastra. Amuzant, ironic, palpabil si viu, romanul se inscrie in seria celor care l-au facut celebru pe James si care demonstreaza inca o data ca genul „politist” merita citit de la prima la ultima pagina.

Citește și:

Autor: Andreea Sterea

Cartea poate fi comandata de pe Nemira.ro

Vizionare placuta


Kudika
27 Februarie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.