Setari Cookie-uri

Jocul codurilor

Realizat dupa intamplari reale si avand 8 nominalizari la Premiile Oscar, Jocul Codurilor prezinta povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist si erou de razboi, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alaturi de un grup restrans de specialisti, el a reusit spargerea unui cod asa-numit de nespart al masinariei Enigma a Germaniei, in al Doilea Razboi Mondial.

Filmul „The Imitation Game / Jocul Codurilor” este distribuit de Forum Film Romania si a avut premiera pe 30 ianuarie 2015.


Povestea cat se poate de adevarata, dar mai putin cunoscuta a criptanalistului Alan Turing s-a raspandit cu viteza printre membrii comunitatii de la Hollywood in decembrie 2011. Teddy Schwarzman, directorul casei de productie Black Bear Pictures, a fost atras de aceasta poveste imediat: „A reprezentat un moment care a schimbat cursul evenimentelor, este important din punct de vedere istoric si are un personaj central neinteles. Scenariul oferea imediat imaginea filmului si era scris foarte inteligent, cu un dialog stilizat si care punea in lumina personajele.”

„Este o poveste de viata extraordinara”, spune scenaristul Graham Moore. „Este genul de poveste pe care n-ai cum s-o inventezi, n-ar fi fost credibila. O persoana care sa treaca prin atatea evenimente tragice, o asemenea persoana sa fie un geniu, un erou in timpul razboiului, o persoana care a inventat calculatorul, care a fost persecutat de catre Guvern pentru ca era homosexual, si care apoi s-a sinucis. Sunt de fapt mai multe filme intr-unul singur. E socant, dar adevarat.”

Citește și:

Productia s-a filmat in Anglia, pe durata a opt saptamani, in Londra, Oxfordshire, Buckinghamshire si Dorset, inclusiv in cladirea in stil Victorian in care a locuit ofiterul Ian Fleming, o baza dezafectata a Aviatiei Regale, statia King’s Cross, Scoala Sherborne unde tanarul Turing a invatat si Parcul Bletchley, centrul decodificarilor, plus cateva interioare filmate in studiourile HDS/CHAK89 in Middlesex.

BENEDICT CUMBERBATCH DESPRE ALAN TURING:

„Avea o personalitate unica, ambitioasa si asimetrica - era foarte inteligent, avea un grad ridicat de empatie, era foarte grijuliu si tinea mult la copii. Avea o abilitate neingradita de a comunica cu oamenii si de a nu se simti constrans de platitudinile generale care erau de asteptat din partea unui barbat atat de concentrat si un pic timid. Era vazut drept ciudat, «o ratusca stranie» asa cum ii spunea mama lui. Era foarte capabil, gandea cu o viteza nebanuita si era foarte sanatos. Alerga la maratoane aproape de standard olimpic si participa in competitii de-a lungul tarii. Obisnuia sa alerge de la casa lui din Wilmslow pana la lucru, la Universitatea Manchester, un drum dus-intors de 20 de kilometri. Am stat de vorba cu oameni care l-au cunoscut in perioada in care era in Manchester si cu totii mi-au spus cat de extraordinar de bun, politicos si modest era. Tragedia vietii sale nu consta in faptul ca s-a sfarsit atat de devreme, ci in persecutia suferita in acea perioada de intoleranta fata de sexualitatea sa.”

Citește și:

Sinopsis

In timpul iernii lui 1952, autoritatile britanice au patruns in casa lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist si erou de razboi, pentru a investiga un jaf care fusese anuntat de acesta. In final, au ajuns sa-l aresteze chiar pe Turing, invinuindu-l de „indecenta grosolana”, o acuzatie care va duce la condamnarea sa devastatoare, pentru infractiunea de homosexualitate. Nici prin gand nu le trecea atunci oficialilor britanici ca, de fapt, il incriminau pe pionierul tehnologiei moderne a calculatoarelor. El a coordonat un grup divers de savanti, lingvisti, campioni la sah si ofiteri ai serviciilor secrete, punandu-se pe seama lui spargerea unui cod asa-numit „de nespart” al masinariei Enigma a Germaniei, in al Doilea Razboi Mondial. O portretizare intensa, care te urmareste, a unui om sclipitor si complicat, „The Imitation Game / Jocul Codurilor” urmareste un geniu care, sub o presiune cumplita, a ajutat scurtarea razboiului, salvand mii de vieti.

Citește și:

Filmul a fost nominalizat anul acesta la 8 Premii Oscar, la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Morten Tyldum), Cel mai bun actor in rol principal masculin (Benedict Cumberbatch), Cea mai buna actrita in rol secundar feminin (Keira Knightley), Cel mai bun scenariu adaptat (Graham Moore), Cel mai bun montaj (William Goldenberg), Cea mai buna scenografie (Maria Djurkovic), Cea mai buna coloana sonora originala (Alexandre Desplat).

Regizat de Morten Tyldum, cu un scenariu de Graham Moore, filmul ii mai are in distributie pe Matthew Goode, Rory Kinnear, Allen Leech, Matthew Beard, Charles Dance si Mark Strong.

Trailer

Vizionare placuta


Kudika
4 Februarie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.