Setari Cookie-uri

Un altfel de zbor

In cadrul expozitiei au fost expuse lucrari care au ca tema comuna ZBORUL, explicat de autoare ca fiind "nevoia de libertate, de renuntare la inhibitii si temeri".

Comunicat de presa

Vali Irina Ciobanu si-a deschis ieri, 14 mai 2015, de la ora 19.00, la Galeria Atelier din Bucuresti expozitia de pictura "UN ALTFEL DE ZBOR".

In cadrul expozitiei au fost expuse lucrari care au ca tema comuna ZBORUL, explicat de autoare ca fiind "nevoia de libertate, de renuntare la inhibitii si temeri".

Unele dintre aceste lucrari au fost pictate pe piele printr-o tehnica unica dezvoltata de Vali Irina Ciobanu dupa o reteta a lui Leonardo da Vinci, fiind singura artista din Romania care lucreaza in aceasta tehnica.
Schitele preliminare ale expozitiei de fata se concentrau pe pasari in zbor, aripi, miscare si cer, asa cum sunt surprinse in "Zbor alb", imaginea centrala a acestei expozitii.

Apoi, ideea de ZBOR s-a copt, s-a maturizat, a prins viata si au aparut lucrarile "Lectia despre zbor", "Dansatoarea" sau "Un altfel de zbor" care da titlul expozitiei. In lucrare, Vali Irina Ciobanu suprinde extrem de sugestiv abandonarea totala a calului in fata placerii primare de libertate, iar prin puterea si viteza sa acesta prinde aripi si se desprinde de pamant, parca zboara...

Citește și:

"Am abordat ZBORUL si din perspectiva pasiunii si daruirii totale cum este "Dansatoarea" care, in frenezia ei, pierde contactul cu pamantul sau lucrarea cu Ingerul "Uriel" ce iti da aripi si te apropie de Divinitate" marturiseste Vali Irina Ciobanu.

La expozitie au participat numerosi pasionati de arta, clienti mai vechi sau mai noi ai Galeriei Atelier, dar si prieteni ai artistei, veniti in numar mare sa-i admire lucrarile de o sensibilitate si frumusete aparte.
"Creatiile indelung si rafinat artizanate ale Valentinei Irina Ciobanu ne indreptatesc la un spor de partizanat artistic. Au tot ce le trebuie ca sa castige, cu trecerea timpului, in adevar, in afectivitate si in sugestia plastica. Sunt concepute cu durata, pentru un parcurs in veac bine sustinut profesional", spunea odinioara Tudor Octavian.

Citește și:

Versatilitatea ideii de zbor este subliniata si de diversitatea tehnicilor abordate in aceasta expozitie in care se gasesc lucrari pe panza (ulei sau acrilic pe panza), pictura pe lemn, dar si pictura pe piele, in tehnica unica a artistei.

Picturile pe piele sunt lucrate intr-o maniera inedita, abordand o tehnica dezvoltata de Vali Irina Ciobanu dupa o reteta a lui Leonardo da Vinci.

Reteta renascentista a fost adaptata de Vali Irina Ciobanu pentru a permite utilizarea materialelor moderne. Ea si-a dedicat foarte mult timp studiului acestei tehnici, practic si-a transformat propriul atelier intr-un adevarat laborator de alchimist si, dupa incercari repetate, a gasit formula perfecta prin care sa ofere acea traire intensa a culorilor, dar si durabilitatea lucrarii de arta, utilizand acuarela, pasteluri de acuarela, accente de tempera si tus, pe piele.

Citește și:

"Imi place foarte mult sa experimentez si mai mult decat atat sunt atrasa intotdeauna intr-o lucrare de provocarile acesteia. Imi dedic mult timp studiului inainte de a ma apuca de o lucrare complexa sau de o expozitie. In cazul de fata am inceput cu studiul miscarii pasarilor si mai exact a aripilor in zbor, iar mai apoi, aceasta idee de ZBOR am transpus-o si la animale, oameni sau stari prin tehnica mea de pictura pe piele..." ne-a declarat Vali Irina Ciobanu.

Aceasta maniera de a picta i-a fost inspirata de o sumara descriere a tabloului La Bella Principessa (atribuita lui Leonardo da Vinci) in cartea "La Bella Principessa. The Story of the New Masterpiece by Leonardo da Vinci", scrisa de Martin Kemp (considerat cel mai mare expert in opera lui Leonardo da Vinci) si Pascal Cotte si aparuta in anul 2010.

Piele este intinsa pe un sasiu de lemn cu panza (de bumbac, preparata in prealabil) in asa fel incat pielea sa fie protejata. Pielea este la randul ei tratata cu un grund special pentru a-i spori elasticitatea si durabilitatea. Aceasta pregatire a pielii confera o suprapunere corespunzatoare a pigmentilor si pastrarea vivacitatii culorilor in timp. La final, lucrarile sunt vernisate cu lacuri speciale care nu permit apei sa actioneze asupra suprafetei pictate si le ofera nemurirea.

Citește și:

Expozitia artistei Vali Irina Ciobanu, in cadrul careia se pot admira lucrari impresionante pictate in aceasta tehnica unica, este deschisa publicului pana pe 1 iulie 2015 la Galeria Atelier, din Calea 13 Septembrie nr 65 - 69 si se poate vizita in fiecare zi, de luni - vineri, intre orele 11.00 - 19.00 si sambata intre orele 10.00 - 14.00.

Vizionare placuta


Kudika
18 Mai 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.