Setari Cookie-uri

Top melodii parodiate

Fenomenele hollywoodiene, de genul celor care promoveaza calitatile fizice, sau superficialitatea si lipsa valorilor reale in detrimentul talentului si a valorii, au fost dezbatute si criticate indelung. Totusi ele au generat si produse comice, de genul videoclipurilor parodii, care desi foarte amuzante au un substrat cat se poate de serios si demonstreaza creativitatea si chiar profunzimea celui care le realizeaza. Exista foarte multe astfel de videoclipuri, unele reusite altele mai proaste decat varianta initiala, realizate de nume mai putin cunoscute.

Textul si videoclipul cantecului se prezinta chiar sub forma unei satire sociale pe ritmuri muzicale atragatoare. Pink vorbeste si despre tendinta tinerelor fete de a-si alege ca modele de viata numai femei din categoria celor care par a avea ca unica preocupare constanta shoppingul si care se bazeaza mai mult pe sexualitatea lor si mai deloc pe talent. Si asta intr-o meserie in care talentul conteaza. Ea vorbea pe atunci chiar despre o “epidemie de fete proaste”, exprimandu-si regretul pentru faptul ca femeile pierd singure drepturile pe care cu greu le-au castigat, alegand sa devina paiate sexuale si renuntand la visele ambitioase.

Videoclipul merge chiar pe aceasta dualitate: femei realizate ( de exemplu femeia presedinte, profesoara) prezentate de un inger si femei superficiale (bulimica ce considera caloriile deloc sexy, dansatoarea din videoclipul lui 50 Cent sau batrana imbracata in costum roz tipator) prezentate de diavol. Diavolul si ingerul incearca sa convinga o fetita aflata in formare. In videoclip ingerul invinge, in realitate insa... “Ce s-a intamplat cu fata care visa sa devina Presedinte? Danseaza in videoclipul lui 50 Cent” Un videoclip amuzant dar cu un mesaj foarte puternic.



2. Alanis Morissette - My humps

Pozitia a doua ii revine unei artiste pe care sincer nu ma asteptam sa o vad in aceasta ipostaza, dar care ca de obicei a facut o treaba buna. Este vorba despre Alanis Morissette care in parodia “My humps” aparuta in aprilie 2007, ironizeaza inconsistenta cantecului cu acelasi nume de la formatia Black Eyed Peas.

Efectul comic este garantat de schimbarea liniei melodice: daca Black Eyed Peas au ales, conform stilului lor, un ritm dinamic, numai bun pentru gesturile sexuale ale lui Fergie, Alanis a schimbat total registrul. A transformat melodia intr-o balada pentru pian, adecvata intr-un mod comic textului “extrem de elaborat”. Alegand acompaniamentul de pian, Alanis a vrut sa se asigure ca textul va fi auzit. Ea face haz tocmai pe seama mesajului transmis de acest cantec: femeile se folosesc de calitatile fizice pentru a obtine cadouri scumpe si bani de la barbati.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.