Kudika
3 Martie 2008

Filmul incepe ca o carte. O lumin alba, orbitoare, un dans de culori cu contururi estompate.

Filmul începe ca o carte. O lumin alb, orbitoare, un dans de culori cu contururi estompate. Apar fee ciudate care vorbesc cu noi, cu el. Jean-Dominique Bauby afl c este în spital, conectat la diverse aparate care îl ajut s respire. Un brbat în halat de medic vine spre el. Îi prezint o evaluare sincer a situaiei. Bauby a suferit un accident vascular cerebral i a fost în com timp de mai multe luni. El încearc s rspund, îns nimeni nu pare s îl aud. Medicul îi explic: sufer de o boal extrem de rar, numit “sindromxx”. Acesta compromite conexiunea dintre creier i restul sistemului nervos.

Pacientul este complet paralizat, ca i cum ar fi încuiat în sine însui, având tot trupul prins într-un soi de “clopot pentru scufundri”, cum folosesc scafandrii. În cazul lui Bauby, numai pleoapa stâng a rmas funcional. Este ultima lui fereastr spre lume i unica lui metod de comunicare. Clipete o dat pentru “da”, de dou ori pentru “nu”. Pe de alt parte, creierul în sine e în perfect stare de funcionare. Jean-Dominique Bauby aude, înelege, ine minte, dar nu poate s vorbeasc. În afar de pleoapa ochiului stâng, are dou lucruri care înc funcioneaz: imaginaia i memoria. Fluturele. Dialogul interior al lui Jean-Dominique Bauby evolueaz dinspre amuzant spre tragic, de la înelepciune spre revolt i apoi invers. El decide s îi spun povestea. Nu sub forma unui interviu din viaa real, ci ca pe o carte, un roman. Memoreaz propoziiile povetii sale, apoi, folosind sistemul creat de terapeutul su specializat pe limbaj, le dicteaz liter cu liter, clipind atunci când litera corect este pronunat cu glas tare.

Dup un an i dou luni în camera 119 a spitalului Beck Maritime, “notele sale de cltorie intuite la pat” au fost finalizate. El a murit la zece zile dup ce au fost publicate. Romanul “Scafandrul i fluturele” a fost publicat de Les Editions Robert Laffont în 1997 i s-a bucurat de un mare succes. A fost tradus în multe limbi, iar cititorii de pretutindeni sunt unanim micai de povestea care i s-ar fi putut întâmpla oricruia dintre noi. Jean-Dominique Bauby, redactor-ef al unei importante reviste de mod, Elle, fusese un brbat seductor. Era în floarea vârstei. Avusese mai multe viei i reuise în toate. Avusese grij de sntatea i aspectul su. Accidentul su vascular cerebral a fost la fel de brusc i de nedrept ca i soarta însi. De fapt, i el l-a considerat un semn din partea destinului. Îi trise viaa de jurnalist cu o pasiune frenetic i nu evaluase niciodat lucrul cu adevrat esenial. Copiii si.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.