Setari Cookie-uri

Premiera: El Greco

Scenariul se bazeaza pe adaptarea libera a lucrarii Greco Pictorul lui Dumnezeu, o biografie fictiva semnata de Dimitris Siatopoulos.

Scenariul se bazeaza pe adaptarea libera a lucrarii “Greco – Pictorul lui Dumnezeu”, o biografie fictiva semnata de Dimitris Siatopoulos.

Suntem in anul 1566, in Creta. Domenicos Theotocopoulos (GRECO), un artist plin de pasiune, se bucura deja de o oarecare faima si succes, insa exista o parte a lui care, in loc sa se dedice picturii, prefera sa glumeasca, sa bea si sa iubeasca, traind clipa alaturi de prietenul lui din copilarie, un cioban obraznic pe nume NICOLOS. Dar sunt vremuri grele. Creta este ocupata de venetieni. Propriul sau tata este un rebel, iar Greco trebuie sa decida cum sa reactioneze, ca artist. Cum isi poate impaca mandria cretana cu uriasa atractie pe care o exercita asupra lui Venetia, ca un centru important al artelor ?

Dilema lui Greco se adanceste cand acesta se indragosteste de FRANCESCA DA RIMI, fiica infumurata a crudului conducator venetian al Cretei, iar intre cei doi se tese o relatie plina de scantei. La un bal, la palatul Da Rimi, el este coplesit de frumusetea Francescai si cei doi traiesc un moment de mare apropiere romantica. In acelasi timp, trupele venetiene ii macelaresc in munti pe rebelii cretani. In tabara rebelilor, Greco este martorul unui macel cumplit. Printre cadavre isi gaseste tatal muribund, care se stinge in bratele lui. Chiar si fratele lui, MANOUSOS, a luptat impotriva dusmanului. Plin de durere, furie si vinovatie, Greco este obligat sa plece din Creta impreuna cu Nicolos, urmand-o pe Francesca la Venetia, unde isi va incepe cautarile neobosite, pentru a a-si gasi un tel si un loc, ca om si ca artist.

Sosind in Venetia, se angajeaza ca ucenic la atelierul lui TITIAN. Aici isi da seama ca propria creativitate a atins cel mai scazut nivel pe care l-a avut vreodata. Nici macar relatia lui romantica si Francesca nu il mai pot consola. Il cunoaste pe NINO DE GUEVARA, un preot spaniol care este atras de talentul lui Greco. Nu devine imediat evident ca acesta va deveni principalul dusman al lui Greco, insa Guevara, inca de la prima lor intalnire, este deranjat de atitudinea relaxata a artistului fata de credintele pagane, de deschiderea lui fata de arta si viata, de ambitiile sale mari. Preotul este un om inteligent si integru, care vrea sa aplice reforma Bisericii ca unica modalitate de a raspandi credinta adevarata. In Greco, el isi vede idealul de artist de inspiratie divina, plin de reverenta, care Il slujeste pe Dumnezeu cu opera sa. In schimb insa, ajunge sa descopere ca Greco e un simplu cretan preocupat de cele lumesti, care nu asculta numai de principiile artei sale, ci si de cele ale inimii lui tinere. Intre cei doi se infiripa un soi de prietenie, desi Guevara nu prea il accepta pe Greco asa cum e. Sentimentul de vinovatie al acestuia pentru ca a plecat de pe insula lui ocupata revine in timpul Caranavalului, cand il reintalneste pe fratele lui, care ii aduce vesti rele din Creta.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Martie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.