Setari Cookie-uri

Premiera: El Greco

Scenariul se bazeaza pe adaptarea libera a lucrarii Greco Pictorul lui Dumnezeu, o biografie fictiva semnata de Dimitris Siatopoulos.

Greco continua sa lucreze si termina "Funeraliile Contelui Orgaz", un tablou foarte admirat. Are sentimentul tulburator ca detine o forta pe care ar putea – si poate chiar ar trebui – sa o foloseasca. Jeronyma ghiceste ca tablourile lui pot stabili o legatura intre oameni si Dumnezeu, in toti cei care le privesc. In aceasta noua stare de tulburare, Greco devine preocupat de munca lui, iar relatia lui cu Jeronyma are de suferit.

Vazand oameni condamnati de Inchizitia spaniola si pe Guevara in fruntea acestor atrocitati, Greco isi da seama cat de puternica este Inchizitia, dar nu stie cum sa reactioneze. Fara stirea lui Greco, Guevara traverseaza o profunda criza a credintei. Idealismul sau de tinerete si interesul pentru reforma Bisericii au fost inlocuite de indoieli pe care el le mascheaza recurgand la acte de represiune si dominare. Greco este chemat sa salveze un brutar cretan, CARCADIL, din ghearele Inchizitiei spaniole, dar se trezeste ca devine el insusi tinta atacurilor. Guevara cere eliberarea lui Carcadil. A decis sa il lase pe Greco sa castige aceasta batalie – insa acum ii va declara razboi.



Paravicino aduce vestea unei comenzi – chiar portretul lui Guevara. In timpul sedintelor pentru portret, cei doi barbati sunt in garda. Guevara face eforturi sa afle de unde provin credinta si forta spirituala pe care le vede in picturile lui Greco – credinta pe care el insusi a pierdut-o. Dar cand portretul este gata, constata ca apare cu chipul necrutator al Marelui Inchizitor care a devenit. Profund ranit, pleaca plin de o furie rece. Greco va trebui sa plateasca acum pretul onestitatii sale artistice.

Evident, Inchizitia il cheama la ordine. Greco stie ca trebuie sa lupte. Jeronyma nu reuseste sa il convinga sa fuga – si atunci il paraseste, desi inca il iubeste. Intr-o ultima incercare de a-l salva, o cheama pe vechea ei rivala, Francesca, si aceasta vine la Toledo pentru a sta de vorba cu Guevara. Ea incearca sa il convinga sa nu il condamne pe Greco sa fie ars pe rug, dar este ingrozita sa descopere ca Guevara este motivat doar de fanatism orb.

In noaptea de dinaintea procesului cu Inchizitia, Greco este incantat sa primeasca o vizita-surpriza: fratele sau de mult pierdut, Manousos. Cei doi sarbatoresc reintalnirea imbatandu-se in cel mai pur stil cretan si razand in fata mortii aproape sigure. In bezna noptii, Guevara apare ca o ultima ispita. El ii cere lui Greco sa distruga primul lui portret si sa il refaca, pentru a fi iertat – altfel, va ajunge sa fie judecat de Incizitie. Dar Greco s-a hotarat deja si il refuza.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Martie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.