Setari Cookie-uri

Cartea celor mai frumoase iubiri

N-am fost niciodata genul care iese la vanatoare si poate de aceea dorinta mea nemarturisita si putin vinovata avea un parfum aparte... Si cum fanteziile apartin celor ce nu le pot indeplini, marturisesc de pe acum ca n-am intalnit nicio mare dragoste in acea vacanta. Insa atunci, in tren, intr-un fel ciudat, m-am indragostit.

“N-am fost niciodata genul care iese la vanatoare si poate de aceea dorinta mea nemarturisita si putin vinovata avea un parfum aparte... Si cum fanteziile apartin celor ce nu le pot indeplini, marturisesc de pe acum ca n-am intalnit nicio mare dragoste in acea vacanta. Insa atunci, in tren, intr-un fel ciudat, m-am indragostit...”

Asa incepe povestea mea, publicata in cartea celor mai frumoase iubiri Tango, lansata in duminica sfanta de Florii... O carte pe care am ingrijit-o zile si nopti la rand, cu dragoste, peste cuvintele careia m-am prabusit, de nesomn, in ultima saptamana inainte de lansare, o carte pe care am strans-o in brate si am mangaiat-o ca pe un copil, copilul meu, cand i-am vazut pentru prima data coperta lucioasa, eleganta, calda, abia iesita din tipar.

Ma tot gandesc cum s-o prezint fara sa nu acopar cu un strat prea gros de subiectivism demersul unei cronici care s-ar fi vrut verticala, realista, obiectiva. Dar nu pot face asta, fiecare text al acestei carti mi-e drag ca si cum ar fi al meu, pentru ca toate intimplarile asternute in pagina mi-au trecut prin ganduri si-au coborat, apoi, in suflet, lasand urme adanci de frumusete si emotie, pe toate le-am citit si recitit de zeci de ori, la redactare si corectura, in multe dintre povestile pe care le-am parcurs mi-am regasit propria poveste, propriile lacrimi.

As vrea sa descriu, pe scurt, structura cartii, prin care istoriile cuprinse in ea s-au lasat ordonate intr-un mod, sper eu, atractiv. Cartea cuprinde trei capitole mari: primul capitol contine textele „veteranilor“ Tango, ale editorilor consacrati ai revistei, prefatate de fragmente superbe din basme – Frumoasa din padurea adormita, Lebedele, Ratusca cea urata, Printul Fericit etc. Cautand cele mai frumoase pasaje din povestile pentru copii, le-am recitit integral acum, la maturitate, cu emotii amestecate si cu uimire, caci le-am putut patrunde abia cu mintea si sufletul de azi, povetele, umorul destept, geniul narativ, sfasietoarea lor tristete.

Al doilea capitol al cartii a fost rezervat textelor castigatoare ale concursului gazduit, timp de un an, in Tango, „Azi cititoare, maine scriitoare“, iar in fata fiecarui calup de cate 2-3 texte am asezat declaratii inedite, amuzante, intelepte, extrase din interviurile oferite in exclusivitate revistei de scriitori, poeti, muzicieni, artisti sau oameni politici ai prezentului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Aprilie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.