Setari Cookie-uri

'Inglourious Basterds' a lui Tarantino, lansat sub semnul recenziilor pro si contra

Cel mai nou film al lui Quentin Tarantino, "Inglourious Basterds", va avea premiera americana vineri si va rula si in Romania, din 4 septembrie, impartind deja criticii in doua tabere, lucru firesc pentru o pelicula creata sa incite si sa faca privitorul sa o urasca sau, din contra, sa o iubeasca.

Britanicii de la The Guardian, de pilda, pun tunurile pe fresca istorica imaginata de Tarantino, despre care spun ca este "un curcan servit pe armura". "Probabil ca era mai bine pentru Tarantino daca ar fi continuat pe linia inventiva a filmelor gen <Kill Bill>, pentru ca acest <Kill Adolf> nu i-a reusit", scrie criticul Peter Bradshaw, pentru cotidianul britanic.

Francezii de la Les Echo sunt de parere ca "Inglourious Basterds" este inferior celorlalte filme marca Tarantino. "E regretabil ca regizorul nu a mers pana la capatul provocarii artistice, asa cum facea, in vremurile lui de glorie, la <Pulp Fiction> si <Reservoir Dogs>", scrie cotidianul francez.

Nici americanii nu au fost zgarciti cu observatiile nefavorabile. ScreenDaily noteaza, astfel, ca povestea din film se dovedeste destul de lipsita de continut, cu o intriga "subtire", iar dialogurile in stilul Tarantino isi pierd mult din farmec si din oralitate pentru ca nu sunt purtate in limba engleza. New York Times taxeaza violenta din film, catalogand pelicula ca fiind una "extrem de sangeroasa", in timp ce HollywoodReporter scrie ca scenariul productiei este foarte static, in ciuda temei ofertante pentru actiune.

Tot din SUA vin, insa, si cronici favorabile, iar argumentele tin de jocul actorilor si, partial, de caracterul de "entertainement" al peliculei. Astfel, San Francisco Chronicle este laudativ la adresa prestatiilor actoricesti, premiul I cu coronita revenindu-i austriacului Christoph Waltz. Acelasi Walz este aproape urcat pe soclu in Die Welt, publicatia germana considerand rolul austriacului net superior celui facut de Brad Pitt.

Prezent si el la premiera de pe Coasta de Azur, criticul Alex. Leo Serban este ceva mai echilibrat, inclinand insa spre ideea ca noul film al lui Tarantino are destule atuuri care sa cheme publicul in salile de cinema. "E un film de vazut, insa unul destul de clasic in comparatie cu restul productiilor lui Tarantino. Scenariul, desi rescrie istoria, este credibil si bine scris. Prestatiile actoricesti sunt si ele credibile, mai ales cea a austriacului Christoph Waltz, premiat si la Cannes pentru acest rol. Exceptie face, din pacate, Brad Pitt, care mi s-a parut mai putin autentic. Nu stiu sa spun daca filmul va prinde la publicul din Romania", spune criticul Alex. Leo Serban.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 August 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.