Setari Cookie-uri

Starurile si sfintii lor

Nu am inteles niciodata ce treaba are lectura de rugaciuni – adunate, stiti si voi, in acele mini-carticelele de buzunar – cu atarnatul prin metrou. Clar nu sunt singura calatoare de metrou care le-a vazut: fetele fara varsta, sterse, cu parul prins inevitabil in coada la spate, imbracate de sus pana jos in negru sau gri babesc, care se cufunda, de la imbarcarea in vagon pana la coborare, in temele religioase stranse pe cate-o pagina cu chenar inconfundabil biblic. Oricum, de vreme ce nu prevad vreun raspuns la dilema “de ce in metrou?”, m-am gandit sa trec in revista cateva nume mari care si-au evidentiat intr-un fel sau altul – insa nu in mijloacele de transport in comun! – apartenenta la cate o religie.

Si un apropo anecdotic: scientologia are multi adepti, printre care celebritati ca Isaac Hayes, Kirstey Alley, John Travolta, Erika Christensen, Jenna Elfman si Giovanni Ribisi – dar Shia LaBeouf nu se numara printre ei! Ceea ce nu a contat prea mult pentru fanii lui infocati, care l-au ridicat la statutul de Messhiah al unui nou curent fan-religios, shiantology!

Iudaismul – Recent, presa si-a infipt coltii in tot felul de zvonuri zemoase despre Britney Spears – spiritualitatea ei, in speta. Cantareata pop ar fi angajat un rabin care sa o ghideze in ale iudaismului, dispusa fiind sa se converteasca inainte de a deveni sotia agentului ei, Jason Trawick. Evreii get-beget probabil se iau cu mainile de cap la auzul acestei noi gaselnite, mai ales dupa ratacirile artistei prin misticismul Cabalei. Nu e singura vedeta indragostita care se da pe breazda in numele... verighetei – Isla Fisher, de exemplu, a studiat iudaismul timp de trei ani, pentru ca, in 2007, sa isi definitiveze formarea spirituala, convertirea ei fiind marcata si de noul ei nume, ebraic, “Ayala”. Si tot efortul asta de dragul lui Sacha Baron Cohen, logodnicul si tatal copilului ei, Olive.

Mila Kunis deapana, insa, o poveste mult mai dramatica, in legatura cu radacinile ei, autentic iudaice: imigranta de originie ucraineana povesteste ca, pe timpul cand familia ei inca traia in cadrul URSS, “nu aveam voie sa fiu credincioasa. Intreaga mea familie a fost in Holocaust. Bunicii mei au murit si nu multi au supravietuit. Dupa Holocaust, in Rusia nu aveai voie sa apartii unei religii. Asa ca parintii mei m-au educat in spiritul religiei iudaice. Stii cine esti, in sinea ta. Nu trebuie neaparat sa o si spui tuturor. Crezi ce crezi si asta conteaza. [...] Familia mea mergea pe ideea “iti curge in vene sange de evreu”. Putem sarbatori Yom Kippur si Hannukah, dar nu ca la carte. O facem pana la o limita. Pentru ca, traind in Rusia... nici ceremonii de Bar Mitzvah nu se organizau. Pe vremea cand eram eu la scoala, inca mai puteai vedea simboluri antisemitice. [...] Asadara asta era o tara care in mod evident nu te vroia acolo. Asa ca parintii mei m-au crescut dupa datinile ebraice cum au putut mai bine, si au venit in America. Imi iubesc religia. Cred ca e o religie minunata, dar sunt unele idei pe care le-am extras din ea pentru mine. Nu trebuie sa ma duc la templu. Ma duc, dar nu pentru ca trebuie”.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 August 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.