Setari Cookie-uri

Starurile si sfintii lor

Nu am inteles niciodata ce treaba are lectura de rugaciuni – adunate, stiti si voi, in acele mini-carticelele de buzunar – cu atarnatul prin metrou. Clar nu sunt singura calatoare de metrou care le-a vazut: fetele fara varsta, sterse, cu parul prins inevitabil in coada la spate, imbracate de sus pana jos in negru sau gri babesc, care se cufunda, de la imbarcarea in vagon pana la coborare, in temele religioase stranse pe cate-o pagina cu chenar inconfundabil biblic. Oricum, de vreme ce nu prevad vreun raspuns la dilema “de ce in metrou?”, m-am gandit sa trec in revista cateva nume mari care si-au evidentiat intr-un fel sau altul – insa nu in mijloacele de transport in comun! – apartenenta la cate o religie.


Catolicism
– Schimbarea de perspectiva a lui Anne Rice e una care merita amintita cand vorbim de catolicism (o religie nu lipsita de probleme interne, extrem de mediatizate) – intr-o miscare de rotire la 180 de grade, scriitoarea s-a convertit in 1998, revenind la religia copilariei sale. Astfel, in 2002 s-a hotarat sa puna capat unei cariere de treizeci de ani. Probabil ca numele va suna cunoscut – iata de ce: Rice e responsabila pentru cartile cu vampiri care au reinventat mitul in cheie sexuala, si, indirect, pentru filmul “Interviu cu un vampir” care ocupa un loc fruntas in lista preferintelor mele. Insa acum toata acea lume a supranaturalului, a vrajitoarelor si a fantomelor, este de domeniul trecutului, dupa cum ne explica ea: “In 2002 m-am hotarat sa nu mai scriu decat pe subiecte care au legatura cu Hristos” pentru ca fostele ei preocupari, rezultate in bestsellerele “The Vampire Chronicles”, “erau reflectiile unei lumi unde absolvirea de pacate nu isi avea locul”. Parcursul spiritual al lui Anne Rice a fost unul chinuit, mai ales ca fiul ei, Christopher, este homosexual, orientare sexuala care face parte din realitatea umana, dar cu care Biserica Catolica nu s-a impacat. Anne a decis sa faca abstractie de incongruenta fiu-religie: “Voi lasa lucrurile astea in mainile Domnului”. Pentru acelea dintre voi pe care va macina curiozitatea, iata genul de scrieri pe care se consuma talentul ei – un fragment din “Christ the Lord: Out of Egypt”.

Jim Caviezel este unul dintre cei mai ferventi catolici de pe firmamentul Hollywood-ian – actorul care l-a interpretat pe Iisus Hristos in filmul “Patimile lui Hristos” este un republican si un papist convins, mereu bucuros sa-si expuna crezul. Se spune (si Jim confirma cu mandrie zvonul) ca, in timpul filmarilor, a fost traznit de un fulger – discursul lui, care suna a predica, s-a infoiat considerabil ca urmare a evenimentului (ne?)fericit. Iata, de exemplu, un citat din adresarea lui, in fata a 1400 de tineri catolici, din 2004: “Am fost ars, crucificat, si, a da, traznit de fulger. Stiu ce vorbesc. De-aia vin aici sa va arat filmul acesta remarcabil care nici nu are nevoie de prezentare. Vreau ca voi toti de-aici sa aveti curajul sa pasiti in aceasta lume pagana si sa va declarati fara pic de rusine credinta catolica in fata tututor!”

Oricare ar fi credintele starurilor, in tara tuturor posibilitatilor, diversitatea in sine este admirabila: cand totul e relativ la individ, "mare e gradina Ta, Doamne!" si, Slava Tie, debordeaza de specimene cate-n luna si-n...staruri!

Un articol de Ioanina


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 August 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.