Setari Cookie-uri

Look romanesc intre stele

Dupa caderea mult-regretatului (de catre unii) Ceasca, Romania s-a calificat pentru reprezentare pe cea mai importanta dintre toate hartile vorbind la modul colectiv, pe harta unde isi traseaza vedetele itinerariul cand planuiesc turnee sau filmari sau aparitii in scop caritabil. Acum ca putem sa ne mandrim cu o pleiada de artisti celebri care au poposit si pe meleagurile noastre si si-au dat cu parerea pe marginea experientei, cred ca nu mai are sens sa ne imbatam cu apa rece din cartile de istorie sau site-ul ministerului turismului, dar nici sa ne renegam originile cu totul. Avem, in sfarsit, o perspectiva de ansamblu, fara preconceptii atasate... oare?

Inainte de martea asta, a fost, fireste, miercurea trecuta – adica infamul concert Madonna, care a umplut pana la refuz Internetul de reactii la prapadul declansat printr-o simpla constatare a vedetei. Ce-i drept, una la fel de prost plasata ca o lectie de zbor data de-un colibri unui strut. Stim cu totii deja povestea: in momentul Gipsy al show-ului din Parcul Izvor, Madonna ne-a sfatuit sa nu discriminam rromii, bazandu-se pe experienta ei vasta de lucru cu micul ei taraf de ucraineni si, probabil, pe rapoartele din auzite despre tratamentul inuman la care noi, romanii, ii supunem pe-ai nostri ex-nomazi impamanteniti.

Partea proasta a intregului incident este ca, “multumita” romanasilor care, fata in fata cu uber-faimoasa Madonna, s-au pricopsit ca prin farmec cu o coloana vertebrala, perspectiva de ansamblu a strainilor, la care faceam referinta mai sus, are acum ca soundtrack... huiduieli. Desigur, poate ca, pe miriste, e greu sa-ti faci punctul de vedere auzit intr-un mod gratios si totusi raspicat, dar lipsa de subtilitate a dus, evident, la titluri de genul “Madonna huiduita in Bucuresti pentru ca a aparat populatia gypsy” in presa lumii intregi.

Daca acum se bate moneda asurzitor pe sintagme ca “starea de plans” a rromilor din Romania, iar declicul stereotipic dintre tara noastra si Contele Dracula (sau femeile frumoase) pare intelenit bine pentru eternitate – o cale de mijloc trebuie sa existe. In cautarea unei afirmatii realiste care sa infirme extremele, ma intorc spre actori, adevarati piloni ai sinceritatii brute...

Ethan Hawke a vizitat tara noastra in trei ocazii, pentru a sustine actiunile caritabile desfasurate de mama sa, Leslie. Balul de Halloween – o sarbatoare destul de nefericit aleasa avand in vedere campaniile tip anti-Valentin si pro-Dragobete – este organizat de asociatia ei, Ovidiu Rom, si are ca scop anual strangerea fondurilor necesare scolarizarii copiilor romani. Parerea lui Ethan despre aceasta bucatica de Europa in care s-a trezit atras si implicat prin actiunile mamei lui este... proasta. Ethan e revoltat de pasivitatea romanilor de la conducere in privinta micilor Gavrochi analfabeti care haladuiesc de capul lor. El e “puternic impresionat de copiii mici pe care i-am intalnit – copii de varsta fiicei mele – care ar fi fost pe strazi daca nu ar fi existat programul GDC [“Gata, dispus si capabil”]. Sunt si eu parinte si ma doare sa vad copii cersind pe strada. Nu ar trebui sa fie nevoiti sa faca asa ceva si nu pot sa cred ca nu sunt solutii”.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Septembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.