Setari Cookie-uri

Look romanesc intre stele

Dupa caderea mult-regretatului (de catre unii) Ceasca, Romania s-a calificat pentru reprezentare pe cea mai importanta dintre toate hartile vorbind la modul colectiv, pe harta unde isi traseaza vedetele itinerariul cand planuiesc turnee sau filmari sau aparitii in scop caritabil. Acum ca putem sa ne mandrim cu o pleiada de artisti celebri care au poposit si pe meleagurile noastre si si-au dat cu parerea pe marginea experientei, cred ca nu mai are sens sa ne imbatam cu apa rece din cartile de istorie sau site-ul ministerului turismului, dar nici sa ne renegam originile cu totul. Avem, in sfarsit, o perspectiva de ansamblu, fara preconceptii atasate... oare?

Induiosator idealismul asta al cetateanului din Tara Tuturor Posibilitatilor... Gratie unor productii cinematografice ca frumosul (din punct de vedere peisagistic dar si narativ) “Cold Mountain”, Romania e, intr-adevar, cunoscuta peste hotare si cu titlul de “asa da”. Pacat ca recunoasterea nu poate fi atribuita vreunor organe sau institutii... chiar dimpotriva: lipsa interferentei umane a asigurat pastrarea unor privelisti naturale in stare pura, care i-a taiat respiratia regizorului Minghella, si in consecinta, a servit ca fundal potrivit actiunii plasate in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

Intr-adevar, un alt aspect care atrage echipele de filmare pe meleagurile noastre este mana de lucru ieftina si alte asemenea avantaje financiare: precum afirmau Ben Goldsmith si Tom O'Regan in cartea lor “The Film Studio: Film Production in the Global Economy”, “Romania este momentan [2005] considerata printre cele mai ieftine locuri din Europa pentru productia de film, costurile fiind estimate la un nivel cu 25-30% mai scazut ca in Praga, luata ca standard in materie de locatii Est-Europene economice”.

Pe de alta parte, daca esti un actor mai putin norocos ca Nicole Kidman sau Jude Law (principalii din “Cold Mountain”), tot aici poti contracta o pneumonie galopanta si muri in doar cateva zile! Ma refer, desigur, la cazul tragic al lui Guillaume Depardieu, care in toamna anului trecut filma in capitala pe platourile pentru “Copilaria lui Icar”. Boala l-a rapus intr-un final pe actorul de 37 de ani, la spitalul Garches de langa Paris – unde fusese transportat degraba, probabil pentru ca starea sistemului sanitar din Romania era bine documentata de cand cu succesul rasunator al “Mortii domnului Lazarescu”(2005)!


Vizitele strainilor celebri in Romania se intetesc vazand cu ochii, iar tot ce putem spera – eu ca muzico- si filmo-fila, altii ca patrioti – este ca descrierile tarisoarei noastre din gurile fostilor ei invitati “de rang inalt” vor construi o perspectiva mai consecventa decat ce-am adunat eu aici in randurile astea. Consecventa in sensul bun, desigur!

Un articol realizat de Ioanina

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Septembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.