Infidelitatea si divortul: Cum protejeaza femeile Noul Cod Civil?

Infidelitatea si divortul: Cum protejeaza femeile Noul Cod Civil?
Kudika
14 Martie 2012

Infidelitatea in casnicie poate duce nu doar la despartire, ci si la faliment.

Un articol de Av. Coltuc Marius
Casa de Avocatura Coltuc
www.coltuc.ro

Infidelitatea in casnicie poate duce nu doar la despartire, ci si la faliment. Un articol din noul cod civil ii razbuna pe cei "incornorati" si ii obliga pe infideli la plata de daune in cazul despartirii. Legea ii protejeaza si pe cei care si-au promis sa-si uneasca destinele. Logodna a fost reglementata.

Specialistii in drept civil spun ca s-au gandit la suferinta oamenilor si au decis ca aceasta sa fie compensata in bani.

La divort, daune morale vor fi platie si pentru violenta fizica sau morala, consumul in exces de bauturi alcoolice sau parasirea domiciliului.

Nu doar pentru casatorie, codul civil cere responsabilitate.

Chiar si in cazul logodnei, daca unul dintre parteneri o rupe subit, celalalt poate sa ceara despagubiri in instanta. Pentru dovedirea acestei legaturi, nu are nevoie de acte notariale, ci doar de martori.

Magistratii care au lucrat la noul cod civil sustin ca au reglementat logodna, dupa ce tot mai multe plangeri in acest sens au fost depuse la judecatoriile din tara. Legea obliga de asemenea sotii la sinceritate absoluta.

Salariul nu ar trebui sa fie secret in casatorie nici in Noul Cod Civil. In fond casatoria, dincolo de relatiile afective, repezinta o uniune de interese gestionate in comun, de cei doi parteneri.

Cu toate ca prezenta partilor la termenele procesului de divort in Romania este ceruta de lege (cel putin a partii care a solicitat divortul), pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate divortul se poate pronunta si fara ca prezenta lor sa mai fie necesara.

In conditiile legii, divortul si partajul (impartirea bunurulilor comune din casatorie) se poate realiza de catre un Avocat imputernicit de cetateanul roman din strainatate, in baza unei imputerniciri speciale.

Procesul de divort se va desfasura, in acest caz, in mod absolut asemanator cu cele in care partile (cei doi soti) sunt prezente in proces. Pot exista, insa anumite complicatii legate de localitatea partii adverse in strainatate.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.Setari Cookie-uri