Setari Cookie-uri

Infidelitatea si divortul: Cum protejeaza femeile Noul Cod Civil?

Infidelitatea in casnicie poate duce nu doar la despartire, ci si la faliment.

La divort, daune morale vor fi platie si pentru violenta fizica sau morala, consumul in exces de bauturi alcoolice sau parasirea domiciliului.

Nu doar pentru casatorie, codul civil cere responsabilitate.

Chiar si in cazul logodnei, daca unul dintre parteneri o rupe subit, celalalt poate sa ceara despagubiri in instanta. Pentru dovedirea acestei legaturi, nu are nevoie de acte notariale, ci doar de martori.

Magistratii care au lucrat la noul cod civil sustin ca au reglementat logodna, dupa ce tot mai multe plangeri in acest sens au fost depuse la judecatoriile din tara. Legea obliga de asemenea sotii la sinceritate absoluta.

Salariul nu ar trebui sa fie secret in casatorie nici in Noul Cod Civil. In fond casatoria, dincolo de relatiile afective, repezinta o uniune de interese gestionate in comun, de cei doi parteneri.

Cu toate ca prezenta partilor la termenele procesului de divort in Romania este ceruta de lege (cel putin a partii care a solicitat divortul), pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate divortul se poate pronunta si fara ca prezenta lor sa mai fie necesara.

In conditiile legii, divortul si partajul (impartirea bunurulilor comune din casatorie) se poate realiza de catre un Avocat imputernicit de cetateanul roman din strainatate, in baza unei imputerniciri speciale.

Procesul de divort se va desfasura, in acest caz, in mod absolut asemanator cu cele in care partile (cei doi soti) sunt prezente in proces. Pot exista, insa anumite complicatii legate de localitatea partii adverse in strainatate.

Un element de o vitala importanta pentru reducerea timpului de finalizare a procesului, dar si pentru reducerea eforturilor si costurilor, este ca cele doua parti (sotul si sotia) sa se intelegea in sensul realizarii unui divort prin intelegere/divort prin acord, in conditiile legii. Un divort in conditiile intelegerii intre cei doi, poate dura intre 2 si 4 luni in medie. Lipsa acordului si a cooperarii in directia realizarii divortului poate aduce un timp mediu de finalizare de peste 8 luni.

Divortul nu se poate realiza la notar, daca macar una dintre parti este in strainatate si nu se poate prezenta personal macar la intalnirea privind confirmarea deciziei divortului planificata conform procedurii de catre notar.



Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Martie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.