Setari Cookie-uri

Cand si de ce apare cancerul endometrial?

Tot ce trebuie sa stii despre cancerul endometrial.

Endometrul este mucoasa ce captuseste cavitatea uterina, mucoasa eliminata lunar prin intermediul sangerarilor menstruale. Cancerul endometrial apare prin cresterea rapida si necontrolata a celulelor endometriale si debuteaza prin dezvoltarea unei mase tumorale in interiorul cavitatii uterine. La scurt timp, aceasta se extinde in exteriorul cavitatii uterine.

Cauzele declansarii cancerului endometrial nu sunt cunoscute inca. S-a descoperit insa ca nivelul crescut de estrogen reprezinta un factor important. Balanta dintre cei doi hormoni feminini, estrogenul si progesteronul, se modifica pe toata perioada ciclului menstrual. Cand nivelul estrogenului il depaseste cu mult pe cel al progesteronului – care stimuleaza cresterea endometrului – riscul de cancer endometrial creste.”, explica Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in radiologie si imagistica medicala si doctor in stiinte medicale.

Citește și:

Astfel, un factor de risc semnificativ il constituie nivelul ridicat de estrogen din organism, fie ca urmare a unor anomalii ale sistemului endocrin, fie ca urmare a unui tratament (terapie de substitutie hormonala doar cu estrogen sau tratamentul indelungat cu tamoxifen).

Foto interior si prima pagina: Shutterstock.com

Dezechilibrul hormonal care favorizeaza aparitia unui cancer endometrial tine de obicei de: menstruatia precoce (inainte de varsta de 12 ani) sau menopauza tarzie, sindromul ovarelor polichistice, absenta sarcinilor si a alaptarii, obezitate, varsta (femeile de peste 50 de ani sunt mai predispuse). De asemenea, factori de risc mai pot fi alimentatia bogata in grasimi animale, dar si istoricul de cancer de colon, de san sau ovarian.

Vizionare placuta


Kudika
16 Mai 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.