Setari Cookie-uri

Care sunt principalele surse de proteine vegetale

Fara a vorbi din punct de vedere tehnic, proteinele sunt importante pentru ca, fara ele nu am exista.

Un material realizat de Anca Alungulesei, expert Kudika si fondatoarea RawCoco

Corpul uman nu poate produce pe cont propriu unele dintre componentele esentiale ale proteinelor astfel ca trebuie sa mancam alimente care le contin. Asa este singura modalitate de a le obtine pe cale naturala.

Foto interior si prima pagina: legume, Shutterstock

De ce avem nevoie de proteine?

Fara a vorbi din punct de vedere tehnic, proteinele sunt importante pentru ca, fara ele nu am exista. Organismul nostru este compus in principal din proteine. Ca sa intelegem mai bine, daca am fi o cladire, proteinele ar fi caramizile. Ele sunt foarte importante pentru muschi si nu numai. De asemenea, sunt importante pentru toate tesuturile si organele vitale.

Cei care consuma carne se intreaba mereu ce sursa de proteine au persoanele vegetariene sau raw-vegane. Imaginea gresita care s-a creat este o simpla interpretare de neincredere. Marea majoritate a oamenilor cred ca, daca esti vegetarian sau vegan nu poti fi o persoana sanatoasa si plina de vitalitate.

Citește și:

Trebuie doar sa va uitati in jurul vostru si veti gasi vegetarieni si raw vegani celebri, sportivi carea au facut si fac performanta. De exemplu, Martina Navratilova, fosta jucatoare de tenis, fosta numarul 1 mondial, care arata mai sexy si mai sanatoasa ca niciodata sau celebrul jucator de box Mike Tyson. Iata, sunt doar doi sportivi care, desi erau vegani, faceau performata, fiecare in domeniul lui.

De asemenea, s-a demonstrat faptul ca, cu ajutorul unei alimentatii sanatoase vegane nu doar castigati sanatate, energie, masa musculara dar puteti practica orice fel de sport sau activitate fizica, fara teama ca veti fi lipsiti de energie.

De unde puteti obtine acea energie, vitalitate si sanatate? Iata cateva din principalele surse de proteine vegetale:

  • Legume: S-ar putea sa va surprinda, dar verdele este plin de proteine. O cana de spanac are aproximativ 7 grame de proteine.
  • Chia si canepa: Ambele seminte, atat chia cat si canepa, sunt o sursa incredibila de proteine. Le puteti consuma in seminte sau pudra. Adaugati-le in salate, smoohtie-uri sau presarate peste hummus. Pentru a va face o idee, in 30 de grame de pulbere de canepa aveti 11 grame de proteine.
  • Lapte vegetal: O cana de lapte de migdale sau de soia contine intre 7-9 grame de proteine. Fie ca il consumati in smoothie-uri la micul dejun sau faceti o budinca de chia pentru o dupa-amiaza delicioasa, veti fi plini de energie si in acelasi timp veti aduce proteinele organismului vostru.
  • Unt de migdale. Unturile din seminte si nuci nu sunt doar delicioase, dar sunt incarcate din punct de vedere nutritiv. Adaugati-l la gustarea de dupa-amiaza, mancati-l cu banane sau chiar simplu. Doua lingurite va ofera 8 grame de proteine plus acizi grasi esentiali.
  • Quinoa. Nu doar pentru raw-vegani si vegetariani dar si pentru cei care nu tolereaza glutenul, quinoa este un dar al naturii, deoarece este versatil, delicios si plin de nutrienti. Intr-o ceasca avem 9 grame de proteine, fara sa enumeram aminoacizi esentiali.
  • Spirulina si Chlorella. Desi extrem de folosite de catre maiasii si aztecii pentru proprietatile sale de vindecare, aceasta forma verde de proteine a inceput sa revolutioneze lumea vegetarienilor si veganilor, deoarece are proprietati alcaline de mare importanta pentru organism. Un consum regulat de spirulina va ofera o multime de vitamine, minerale, fier, opt aminoacizi esentiali, enzime, antioxidanti. Este extrem de bogata in clorofila si contine 60% din proteinele necesare zilnic.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Martie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.