Setari Cookie-uri

Cand parintii si-au dorit un baiat si ai aparut tu. Femeie, cum te impaci cu barbatul din tine?

Cum stai cu feminitea?, Cat de feminina esti? Si asta se vede de la cum te imbraci, la cum te aranjezi si la cum te comporti ca femeie. Cat de confortabil te impaci cu latura ta masculina?

Foto interior si prima pagina: chip barbat, chip femeie, Shutterstock

• Investitie feminina scazuta si investitie masculina mare

Mama este un model pentru fete si astfel acestea isi doresc sa semene cu ea. Tatal, pe de alta parte, are un rol fundamental in relatia cu fiica, el este cel care o confirma in diferentierea ei sexuala, ii confirma ca este fata. Astfel se formeaza identitatea de gen.

• ... iti confera o fire dinamica, competitiva si independenta

Probabil ca esti o fire activa, dinamica, care rezolva problemele, care se descurca in orice situatie, luptatoare pentru diferite cauze, cu o ambitie puternica si agresivitate care te ajuta sa iesi invingatoare. Semeni mai mult cu o amazoana decat cu o printesa.

• Este posibil ca unul dintre parinti sa-si fi dorit constient sau inconstient baiat

Daca unul dintre parinti si-a dorit un baiat, dragostea ta pentru el te-a facut sa incerci, prin felul tau de a fi, sa implinesti macar partial dorinta lui. Inconstient, ai inceput sa te transformi, sa semeni mai mult cu un baiat, ascunzand treptat trasaturile tale feminine. Se poate remarca faptul ca ai unele caracteristici considerate tipic masculine ceva mai dezvoltate, nu neaparat ca aspect, ci mai ales ca atitudine, gusturi, preferinte. Ai inceput probabil din copilarie sa fii „mai baietoasa” si treptat acest lucru s-a imprimat asupra identitatii tale. In plus, apare nevoia ta de a intra in competitie cu barbatii atat in plan profesional cat si in alte situatii de viata.

Citește și:

• Rareori prezinti lumii latura ta vulnerabila

Ai admirat dintotdeauna calitatile manifestate in mod tipic de barbati si ai cautat sa iti dezvolti si tu un set similar de caracteristici. Astfel, esti foarte probabil genul de persoana care reuseste sa isi mentina cumpatul in situatii delicate sau riscante. Nu te lasi usor coplesita de teama sau de sentimente de neputinta. Esti, de obicei, o prezenta tonica, ce inspira curaj si incredere. Rareori iti exprimi emotiile, mai ales daca este vorba despre tristete sau teama. Nu iti place sa fii privita ca o persoana vulnerabila, astfel ca putini sunt oamenii in fata carora te deschizi cu adevarat.

• In cautarea iubirii androgine

Idealul iubirii oare unde se ascunde? Unde este acel el puternic, inteligent, carismatic si in acelasi timp sensibil si atent la nevoile copiilor. Acel barbat ideal care are caracteristici echilibrate si din masculin si din feminin cautat de toate domnitele singure.

Citește și:

• Cand esti emotional si financiar dependenta de sotul tau

"Nu vreau sa ajung ca mama" imi povestea o clienta. "Era prea dependenta de tatal meu si m-a transformat pe mine in partenera ei. Erau momente cand era prea emotionala, isterica, timida, tematoare si fricoasa. De multe ori se victimiza si se imbolnavea des pentru abatrage atentia". Acesta mama dulce, supusa si sociabila, cu o agresivitate pasiva abia sesizabila care are nevoie sa scoata la iveala agresivitatea masculina naturala, care sta ascunsa in interior.

• A fi femeie inseamna a fi vulnerabila?

Cat de dificil este sa scoti la iveala vulnerabilitatea ta si sa iti dai voie sa fii feminina. Cat de greu este sa te identifici cu mama? Dificultatea de a-si controla viata socila si relatiile cu barbatii. Acceptarea limitelor, a frustrarilor si neajutorarea.

Citește și:

• Castigand meciul invinsului

Contempland pentru prima data ca este posibil sa nu isi gasesca persoana potrivita si nu mai are timp sa faca un copil si permitindu-si sa dispere, a aparut disponibilitatea pentru intalniri si a inceput sa de-a sanse barbatilor sa alerge dupa ea si sa o cucereasca.

• Masculinitatea privita ca ideal

S-a transmis astfel generatiilor noi frustrarea cumulata a femeilor, fortate de-a lungul istoriei sa adopte o atitudine suspusa, pasiva. Femeia de astazi se simte indreptatita sa isi exprime manifest, chiar daca nu intotdeauna constient, invidia fata de masculinitate si dorinta de a se revansa pentru injustetea barbatilor din trecut. Masculinitatea este, in acest context, asociata ideii de libertate, puterii de decizie si de exprimare a nevoilor si dorintelor, dreptului la autonomie si la succes profesional si personal.

Citește și:

• Intre nevoia de independenta personala si nevoia de dominare

Astfel, femeile sunt tot mai tentate de adoptarea unui comportament dominator, de subminare a barbatului, pentru a se revansa simbolic pentru ingradirile si limitarile de care s-au lovit predecesoarele lor sau chiar si ele. Ele tind, intr-o masura tot mai mare, sa adopte un rol activ, atat in plan profesional, relational, cat si sexual. Ele sunt adeseori preocupate sa isi dezvolte o cariera, mai mult decat o familie, sunt dornice sa isi manifeste independenta prin castiguri financiare mai mari decat partenerii. In forma ei extrema, aceasta atitudine ia forma unei atitudini agresive, a impunerii vointei proprii si a plasarii tuturor responsabilitatilor domestice in grija partenerului.

• Creierul masculin si creierul feminin functioneaza diferit

O a doua explicatie a rezistentei psihologice in fata schimbarilor de rol poate fi oferita de diferentele in structura biologica dintre cele doua sexe. Activitatea hormonala are un rol esential in definirea acestor diferente. Hormonii masculini si cei feminini produc modificari in alcatuirea si in functionarea creierului, modificari cu impact evident asupra structurii psihice a femeii si barbatului.

Citește și:

• O logica solida si o buna capacitate de orientare in spatiu

Hormonul masculin conduce la o dezvoltare particulara a creierului, care presupune o serie de atribute specifice. Astfel, modul de functionare cerebrala ii ajuta pe barbatii si pe femeile cu o structura a creierului preponderent masculina sa dovedeasca o buna capacitate de a se orienta in spatiu, de a vedea realitatile tridimensional (vedere in spatiu) si de a distinge cu precizie obiecte aflate la mare distanta. Inca de mici, acestia au o buna capacitate de rezolvare a unor probleme de matematica sau logica. Barbatii si femeile cu o structura preponderent masculina au, la nivelul creierului, localizari specifice pentru orientare, precum si pentru a distinge intre dreapta si stanga.

• Nevoia de dinamism, logica si planificare

Aceste persoane tind sa se exprime concis, clar si fara ocolisuri. In discutiile lor aleg sa se concentreze pe argumente, definitii si fapte dovedite practic sau stiintific, pentru a putea lua decizii rationale intr-un timp cat mai scurt. De asemenea, organizeaza si planifica in termeni de costuri si beneficii, lasand la o parte implicatiile subiective in acest demers. Aceste persoane au puterea nativa de a favoriza logica si pragmatismul in detrimentul emotiilor. Nu in ultimul rand, au o inclinatie vadita spre actiune, activitati dinamice, care ii incanta cu atat mai mult cu cat constituie si o ocazie de a intra in competitie cu altii.

Citește și:

• O dezvoltata capacitate de comunicare

Hormonul feminin are, de asemenea, un impact insemnat asupra dezvoltarii creierului. De exemplu, femeile si barbatii cu o structura cerebrala preponderent feminina au la nivelul creierului zone specifice pentru limbaj. In plus, masa de neuroni care faciliteaza comunicarea dintre emisfere este mai bine dezvoltata la persoanele cu o structura a creierului tipic feminina. Din acest motiv, o femeie are bune abilitati de comunicare si se destinde prin conversatiile cu ceilalti. De la varste foarte mici, fetele au un vocabular dezvoltat si sunt capabile sa invete cu usurinta limbi straine.

• Cheia succesului feminin: intuitie si sensibilitate

Cei care au un creier preponderent feminin valorifica intuitia, flerul si creativitatea pentru a rezolva probleme diverse si au nevoie de un numar redus de date pentru a gasi o solutie. In plus, simt nevoia sa vorbeasca atunci cand invata sau rezolva probleme, fie ele matematice, profesionale sau personale. Acelasi fler, alaturi de sensibilitate, abilitati empatice si nevoia de armonie ajuta persoanele cu o structura mai degraba feminina sa dezvolte cu usurinta relatii calde, intime cu ceilalti.

• Finetea perceptiilor si simtul artistic

In plus, aceste persoane se remarca printr-o mai fina perceptie a sunetelor, gusturilor, mirosurilor, formelor, culorilor si texturilor. Mai mult, au o mai dezvoltata vedere periferica, de unde si capacitatea de a observa discret unele detalii din mediu, fara a da impresia ca le acorda o importanta deosebita. Daca aceasta finete a perceptiei este dublata de simtul creator si de talente artistice, aceste persoane manifesta o inclinatie evidenta pentru design, muzica, arte plastice si decorative.

• Iti axezi conversatiile pe argumente logice si pe gasirea de solutii

In conversatiile cu ceilalti iti place sa te concentrezi pe argumente si logica, fara a dramatiza inutil situatia prezentata. Pui mare pret pe exprimarea clara si la obiect, axata, in primul rand, pe transmiterea informatiilor si mai putin pe ideea de a lega sau consolida o relatie prin dialog. Atunci cand interlocutorul expune o problema personala, ai probabil tendinta de a cauta o solutie sau o modalitate de abordare a situatiei respective.

• Adopti un stil de comunicare sincer si direct

Comunici direct, fara ocolisuri ceea ce ai de spus, inclusiv criticile, fara a te preocupa in mod deosebit de impactul pe care aceasta franchete l-ar putea avea asupra sentimentelor celuilalt sau asupra relatiei. Esti in general tentata sa te implici in relatii cu rol practic, functional, in care interesele fiecarei parti sunt clar definite, in care tu garantezi sinceritate si transparenta, asteptand acelasi lucru si de la celalalt. Datorita stilului mai degraba masculin de comunicare, este posibil sa iti fie mai comod sa relationezi cu barbatii si mai putin cu femeile.

• Poti excela in domenii care solicita gandirea tehnica si orientarea in spatiu

In plus, este foarte probabil sa iti fi dezvoltat bine orientarea in spatiu, precum si vederea tridimensionala. Nu este exclus sa dispui de o buna capacitate de rezolvare a problemelor, precum si de o gandire matematica, tehnica. Ai mari sanse de a fi un bun sofer, capabil sa desfasoare rapid orice manevra, indiferent de gradul de precizie si acuitate a perceptiei necesar pentru executarea ei. Poti fi chiar amatoare de viteza, aceasta satisfacand gustul tau pentru aventura si nevoia de adrenalina.

• Ai tendinta de a-ti asuma uneori chiar mai multe responsabilitati decat poti face fata

Esti intr-o vesnica incercare de a dovedi ca esti la inaltimea asteptarilor pe care ti le impui, cu toate ca acest lucru risca sa te oboseasca, sa te oblige sa te manifesti cu insensibilitate. A fi in contact cu emotiile tale presupune timp si efort, pe care tu preferi sa le investesti in activitati si preocupari de alta natura. Exigenta pe care o manifesti fata de ceilalti si perfectionismul te fac sa crezi, sa simti ca numai tu poti face bine toate acele sarcini. Ai dificultati in a delega sarcini dificile, pe care stii ca tu poti sa le duci la bun sfarsit. Aceasta te conduce, de obicei, spre rezultate spectaculoase, cu pretul unui surmenaj pe masura.

• Esti ambitioasa, perfectionista si orientata spre rezultate

Ai nevoie ca, prin ceea ce faci, sa iti oferi sentimentul ca poti si ca te descurci, ca esti suficient de puternica pentru a face fata. Cand nu se intampla asta, traiesti un acut sentiment de dezamagire, ambitia si motivatia de care dai dovada ridicandu-se la gradul asociat, de obicei, barbatilor in raport cu performantele lor. Este posibil ca exigenta si tentatia ta permanenta de a fi perfectionista sa devina cu timpul obositoare, sa te epuizeze. De asemenea, poti resimti chiar inconstient lipsa unor relatii in care sa investesti emotional si care sa iti aduca satisfactii.

• Viata personala este de obicei subordonata preocuparilor profesionale

Fiind o persoana ambitioasa, simti permanent nevoia sa te remarci pe plan profesional, ba chiar incerci sa fii, pe cat posibil, mai eficienta si mai competitiva decat unii colegi barbati. Este mult mai probabil sa fii gasita in posturi de decizie decat in cele de subaltern. Caracterul tau dominant te face sa fii un lider foarte bun. Esti dedicata profesiei, esti capabila sa iei decizii care cer stapanire de sine si detasare si esti dispusa sa iti sacrifici timpul liber si alte planuri de interes pentru a-ti indeplini sarcinile profesionale.

• Tinzi sa iti asumi rolul dominant in cuplu

Daca ai un partener, nu este exclus ca acesta sa fie ales inconstient din categoria celor cu investitie masculina mai scazuta. Un astfel de partener, care nu se opune faptului ca este impins treptat spre roluri mai degraba domestice si feminine, care este mai putin dornic sa fie cel care dicteaza, care se lasa cu placere condus si iti accepta autoritatea, pare sa te completeze si sa te implineasca cel mai mult in viata de cuplu. Altminteri, atitudinea ta dominatoare ar putea fi frustranta pentru acesta, deoarece nu i-ar permite sa isi puna suficient in valoare latura masculina, simtindu-se mai degraba „castrat”, subminat decat valorizat ca barbat in cuplu.

• Iti asumi un rol dominator in planul intim, sexual

Este foarte posibil ca acest lucru sa nici nu-ti fi trecut prin minte, dar ai putea remarca la partenerii pe care ti i-ai ales ca fac parte mai degraba din categoria celor care te lasa pe tine sa hotarasti in problemele importante, sa iti impui punctul de vedere. Nu este exclus ca maniera ta de a te comporta in intimitate sa fie mai degraba tipica pentru un barbat. Este posibil chiar sa fii tu cea care preia initiativa, care domina in plan sexual. Chiar si in plan semnatic, preferi expresia „a face sex” celei de „a face dragoste”.

• Este posibil sa pretuiesti si farmecul feminin, nu doar pe cel masculin

Pe de alta parte, poti considera ca trasaturile feminine sunt foarte senzuale si unele femei foarte atragatoare. Este posibil sa nu respingi ideea de a avea experiente sexuale sau de tatonare cu o femeie, sau sa fi experimentat acest tip de atractie fata de femei.

• Tinzi sa iti exprimi afectiunea prin fapte si gesturi concrete

In ciuda duritatii aparente, esti capabila sa valorizezi clipele petrecute alaturi de cei dragi. Chiar daca nu iti exprimi afectiunea prin gesturi tandre si cuvinte dulci, adeseori alegi sa le faci celorlalti diverse surprize, cadouri, sa programezi excursii, recompensele materiale concrete fiind maniera predilecta prin care iti manifesti iubirea fata de cei dragi. Pe de alta parte, simti nevoia de a te bucura de momente de tandrete, precum si de apropiere de familie, poate doar nu esti obisnuita sa le primesti. Poti gasi mai multa bucurie in relatiile tale daca dai ceva mai des frau liber tandretei si caldurii sufletesti de care esti capabila.

• In viata sexuala, cu toate ca esti atrasa in general de barbati, sunt posibile unele tendinte homosexuale,de obicei latente

Este foarte posibil ca acest lucru sa nici nu-ti fi trecut prin minte, dar ai putea remarca la partenerii pe care ti i-ai ales ca fac parte mai degraba din categoria celor care te lasa sa hotarasti in problemele importante, sa iti impui punctul de vedere. Nu este exclus ca maniera ta de a te comporta in intimitate sa fie mai degraba tipica pentru un barbat. Este posibil chiar sa ai senzatia ca ti se potriveste mai mai mult expresia „sa faci sex” decat „dragoste”. Uneori consideri ca trasaturile feminie sunt foarte senzuale si unele femei foarte atragatoare. Poate ca ai avut chiar o experienta sexuala sau de tatonare cu o femeie, sau ai trait aceasta atractie fata de femei.

• Este posibil sa existe un conflict intrapsihic, rareori constientizat, cu feminitatea

Atunci cand esti femeie, dar in tine exista un sentiment nelamurit ca nu apartii acestui gen, nu este exclus sa apara si unele probleme legate de sani sau organele genitale (chisturi sau alte boli, tulburari menstruale, incapacitate fizica de a ramane insarcinata sau a pastra o sarcina etc.), considerate o urmare a sentimentelor inconstiente – dar si nejustificate – de culpa. Este vorba de un conflict intrapsihic care se poate manifesta si in plan biologic.

• In cazul in care investitia feminitatii tale este respinsa inconstient, poate aparea o forma de refuz al propriului corp

Aceasta neacceptare de sine, devalorizare a laturii feminine poate conduce la modificari morfologice si anatomice chiar, manifestandu-se prin slabire sau ingrasare exagerata, constitutie atletica, spatele lat si soldurile mai inguste, sanii mici sau marul lui Adam mai pronuntat. Este posibil sa ai o preferinta de a purta parul scurt si haine, accesorii ceva mai masculine (vesta, camasa, pantaloni etc.).

• Farmecul tau deriva din atitudinea relaxata si din firea dinamica

Nu cauti in mod necesar sa te remarci prin feminitate, astfel ca o tinuta lejera, un stil de machiaj simplu si o coafura usor de intretinut iti dau libertatea de miscare si siguranta de sine de care ai tu nevoie. De asemenea, iti plac mai degraba sporturile sau hobby-urile considerate de obicei obisnuite pentru barbati.

• Oricum ai fi, apreciaza calitatile pe care le ai

Indiferent ce latura ai mai dezvoltata, acceptarea si iubirea de sine sunt foarte importante. Practic, psihicul tau a dezvoltat latura de care avea cel mai mare nevoie pentru a face fata mediului. Acest proces poate fi numit mecanism de aparare. Daca parintii tai si-au dorit un baiat, atunci, pentru a te simti iubita si acceptata, ti-ai dezvoltat latura masculina, caci este esential sa fim iubiti. Daca acum descoperi ca esti mai masculina decat feminina, te poti intreba ce te-a facut, ca si copil, sa te dezvolti asa, si sa te privesti cu empatie si grija. Sigur, asta nu te impiedica sa iti dezvolti si latura feminina in masura in care consideri ca aceasta te-ar putea ajuta.

• Admiratia si aprecierea ca recompensa a reusitei

Afectiunea, admiratia si aprecierea din partea celorlalti sunt elemente de care orice persoana are nevoie. Tu insa percepi aceste sentimente ca fiind conditionate de ceea ce infaptuiesti. Consideri ca esti indreptatita sa le primesti doar atunci cand obtii rezultate deosebite, cand ceea ce faci este la inaltime. Te antrenezi astfel, cu dedicare si cu ambitia de a obtine rezultate stralucite, in activitati diverse si solicitante: sportive, academice, profesionale, artistice. Indiferent de natura lor, la baza efortului nu sta doar placerea de a desfasura activitatea respectiva, ci si nevoia de a castiga un statut, rezultate deosebite si apreciere.

• Importanta constientizarii trecutului ca suport...

Indiferent de latura pe care o resimti ca fiind mai bine dezvoltata, acceptarea si iubirea de sine sunt foarte importante. Practic, psihicul tau a dezvoltat latura de care avea cel mai mult nevoie pentru a face fata mediului. Acest proces poate fi numit mecanism de aparare. Daca parintii tai si-au dorit un baiat, atunci, pentru a te simti iubita si acceptata, ti-ai dezvoltat latura masculina, caci este esential sa fim iubiti.

• ... in a-ti aprecia calitatile pe care le ai, indiferent de specificul lor

Daca acum descoperi ca ai o atitudine mai degraba masculina decat feminina, te poti intreba ce te-a facut, in perioada copilariei, sa te dezvolti asa, si sa te privesti cu empatie, consideratie si intelegere. Sigur, asta nu te impiedica sa iti dezvolti si latura feminina in masura in care consideri ca aceasta te-ar putea ajuta.

• Cum poti folosi ceea ce ai aflat?

Aceste lucruri pe care le afli despre tine si pe care, desi le recunosti acum, nu le-ai constientizat niciodata, nu trebuie sa te sperie si sa te ingrijoreze. Ele au rolul de a te ajuta, de a te ghida si ramane la latitudinea ta cum ai sa le folosesti mai departe. Ceea ce poti face este sa-ti cunosti mai bine gusturile, predispozitiile si sa le folosesti in avantajul tau, astfel incat sa-ti pui cat mai bine in valoare calitatile.
Din dragoste si pasiune pentru oameni,

Vizionare placuta


Kudika
28 Aprilie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.