Setari Cookie-uri

Viata ca o lectie. Cum ne facem temele?

Cum facem sa intelegem si sa constientizam ce vrea viata sa ne spuna?

Un articol realizat de Doina Enache, Holistic Development Coach Upperself

Perioadele dificile si provocarile pe care avem nevoie sa le experimentam in viata noastra sunt cele care au un impact puternic in evolutia noastra, mult mai mare decat momentele in care suntem multumiti. De fiecare data, in urma lor, cautam sa dam un sens acelor intamplari, insa de preferat este sa ne invatam si lectiile.

viata

Foto interior si prima pagina: Elena Schweitzer, Shutterstock

Cel mai usor, in urma unor dezamagiri, suferinte, provocari sau traume, este sa ne uitam in exterior. Sa cautam vinovati, sa aratam cu degetul si sa fim furiosi pe cei din jur. De multe ori, ne rescriem informatiile si credintele pe care le avem despre oameni sau despre lume. Oamenii sunt rai, barbatii sunt misogini, sistemul e corupt. O sa spuneti – dar chiar asa este! Sunt cazuri care confirma aceste convingeri, dar in momentul in care transformam aceste experiente izolate in reguli generale, prin extrapolare, o sa avem mai mult de pierdut, decat de castigat.

Parerea mea este ca avem nevoie ca de fiecare data sa ne orientam atentia spre interior, pentru a vedea ce simtim, pentru a ne ne da voie sa simtim. Orice avem de simtit. Suntem invatati sa nu exprimam anumite emotii considerate negative, precum furia, revolta sau tristetea, dar avem nevoie sa traim intreg spectrul emotional. Mai mult, avem nevoie sa lasam emotiile sa existe, pentru ca doar asa putem intelege mai bine ce ni se intampla.

Citește și:

Odata cu intelegerea si acceptarea acestor emotii, acestea se transforma treptat, dar pentru a aduce claritate, au nevoie sa fie simtite, sa fie traite. Sa traim furia, tristetea, dezamagirea sau revolta, caci fiecare astfel de stare are ceva sa ne spuna si este de datoria noastra sa cautam si sa vedem care este mesajul pentru noi, ce avem de schimbat in felul nostru de a gandi, ce avem de inteles astfel incat sa nu mai fie nevoie sa experimentam astfel de situatii.

Sa nu uitam ca intotdeauna avem nevoie ca intrebarile pe care le formulam sa aiba legatura cu noi si nu cu exteriorul. Exemple:

  • Ce credinta a mea a a generat aceasta situatie?
  • Ce pot invata din ceea ce s-a intamplat?
  • Cum pot evita aceste situatii pe viitor?
  • Cum pot actiona si nu reactiona in astfel de situatii?
  • Cum as putea gestiona mai bine o astfel de situatie?
  • De ce am procedat asa?

Acestea sunt doar cateva din intrebarile care v-ar putea ajuta sa va insusiti mai bine lectiile de care aveti nevoie. Va invit sa va adresati, in functie de provocarile pe care le aveti, toate intrebarile care v-ar putea aduce mai aproape de voi, de interiorul vostru, de motivatiile care va conduc inainte, cat si de cele care va tin pe loc si care au nevoie sa fie intelese si depasite.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Noiembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.