Setari Cookie-uri

Paradoxul energiei

V-ar placea sa aveti un portofel de unde, de fiecare data cand faceti cadou cuiva un euro, s-ar materializa in el 2, 3, 10 euro? Ar fi chiar un portofel magic, nu? Daca ati avea asa ceva, ati mai fi asa de reticenti in a dona bani sau, dimpotriva, ati incerca orice ocazie de a o face, stiind ca asta s-ar transforma de fapt intr-un castig? Acest portofel exista si mareste ceva mult mai important decat banii, ceva fata de care banii sunt de fapt numai un simplu simbol... dar mai bine sa analizam problema in ordine.

Nu e loc aici pentru a aprofunda, dar merita sa fie mentionat ca in metafizica lui Aristotel se defineste energia (energheia) ca o actiune (kinesis) prin care se manifesta pe plan material ceva care exista numai pe plan potential (dynamos); in acest sens, fiecare fiinta contine o anumita potentialitate care asteapta sa se exprime (entelecheia), si fiecare fiinta este o combinatie de potentialitate si exprimare, in afara de D-zeu, care este exprimarea totala si energie pura.

Deci, raportat la noi conceptul de energie are mai putina legatura cu definitia stiintifica si mai mult cu cea filozofica.

Ganditi-va de exemplu la energie din punct de vedere fizic: toata lumea stie ce inseamna “sa te simti plin de energie” sau sa fii “complet lipsit de energie”, pe de alta parte, asta are putina legatura cu ceva masurabil: la un moment dat, daca cantarim 150 de kg si stam toata ziua in pat, ar trebui sa fim plini de energie, pe cand de fapt e chiar contrariul.

(apropo de energia fizica personala: nu este asta locul pentru a infrunta problema dar.... e de necrezut cum lumea isi otraveste trupul si mintea cu tot felul de porcarii si apoi se plange ca nivelul energetic e scazut. Astfel daca beti, fumati si mancati aiurea, ma cam indoiesc ca vrajile voastre vor avea vreun efect.... dar mai vorbim despre asta)

Astfel, “energia” este mai mult o senzatie foarte subiectiva despre posibilitatea de a face un anumit lucru si de a obtine un anumit rezultat.

Asta valoreaza si mai mult pe plan psihic: din acest punct de vedere, lucrurile sunt si mai ciudate si paradoxale.
Ganditi-va un moment: cum va simtiti daca cineva va face un compliment? Daca primiti priviri de admiratie? Si daca cineva va critica? Daca va descurajeaza?
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Decembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.