Setari Cookie-uri

Aromoterapie cu lavanda

Ne plangem adesea de stresul zilnic, de insomnii si de incapacitatea de ne odihni chiar si atunci cand dormim. Inainte de a da fuga la medicul specialist pentru vreo pilula care sa ne dea macar o noapte de somn bun va recomandam sa incercati binefacerile aromoterapiei cu ulei esential de lavanda.

Pentru a te bucura de efectele acesteia poti pune cateva picaturi de lavanda intr-un bol cu potpourri pe care sa il tii aproape de tine cand lucrezi sau sa folosesti o lampa speciala pentru aromoterapie. Vei inhala astfel vaporii de lavanda si vei observa ca te relaxezi si prin urmare te poti concentra mai bine. De asemenea, poti folosi un spray cu lavanda pentru aceleasi efecte sau te poti parfuma cu putin ulei esential pus in zonele cheie.

Expertii spun ca lavanda nu poate trata depresia, asa cum sustin unii; acestia adauga insa ca ea poate indeparta insomniile, starea de anxietate si chiar durerile fizice asociate uneori cu aceasta. Reducand stresul, lavanda ii ajuta pe cei ce o folosesc sa faca fata provocarilor si problemelor, inducandu-le o stare de spirit optimista.

Desi lavanda este folosita la scara larga, specialistii atentioneaza ca unele persoane pot dezvolta reactii alergice la ea. De asemenea terapia cu lavanda nu se recomanda femeilor insarcinate sau care alapteaza, decat cu acordul medicului.

Lavanda poate fi folosita intr-o multitudine de feluri. Pentru a inhala parfumul acesteia poti aprinde cateva lumanari cu lavanda, poti adauga ulei esential sau chiar un saculet cu plante in apa de baie sau poti folosi o lampa de aromoterapie. De asemenea, cand iti cureti tenul cu o baie de aburi poti adauga cateva picaturi de ulei in apa.

Iti dam si o idee pentru a-ti trata insomniile si pentru a avea un somn odihnitor: o masca de ochi pentru dormit facuta acasa. Ai nevoie de panza, ata, ac si o panglica. Poti inlocui panglica cu elastic insa ai grija sa nu fie prea stramt.

Se taie doua dreptunghiuri dupa dimensiunile zonei ochilor, se cos unul de altul si se umplu cu flori de lavanda stropite cu cateva picaturi de ulei esential de lavanda. Daca ai la indemana seminte de in le poti folosi si pe acestea pentru amestec. Astfel vei putea incalzi masca pentru ochi in cuptor sau pe calorifer pentru cateva minute. Semintele de in vor retine caldura absorbita pentru aproximaiv 30 de minute astfel incat efectele lavandei vor fi si mai puternice. Ai grija sa nu umpli pernuta prea tare deoarece ea nu trebuie sa stea umflata. Taie panglica in doua si ataseaza bucatile de o parte si de alta a mastii. Bucura-te de aceasta masca pentru ochi in fiecare seara pentru ca somnul tau sa fie cat mai linistitor.

Tot pentru un somn odihnitor poti incerca si urmatorul truc. Stropeste o batista sau o bucatica de panza cu ulei de lavanda si pune-o in fata de perna. Astfel vei inspira peste noapte parfumul lavandei.

Un articol de Ioana I



Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Octombrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.