Principiul 90/10 care ne poate schimba intreaga viata

Principiul 90/10 care ne poate schimba intreaga viata

Nu vei regreta daca incepi sa folosesti principiul 90/10 in viata ta. Din contra - vei fi uimita de rezultate.

De cele mai multe ori ne bazam pe sansele pe care le primim in fiecare zi; noi suntem cei care aleg si decid cum va fi ziua noastra. - asa descrie scriistorul Stephen Covey principiul 90/10 si ne arata si cum functioneaza folosind un exemplu simplu.

Care este regula de 90/10?

Singura problema din aceasta situatie este faptul ca nu putem controla mai mult de 10% din evenimentele din viata noastra. Nu putem impiedica ruperea unui cablu de telefon asa cum nici nu putem preveni intarzierea unui zbor. Cu toate acestea, putem controla propria noastra reactie la astfel de lucruri.

Restul de 90% din evenimentele care se intampla sunt rezultatul reactiilor noastre - ce facem atunci cand suntem stresati.

Exercitiu: Imaginati-va povestea de mai jos.

Iei micul dejun alaturi de familie. Fiica ta varsa accidenta cafeaua pe camasa. Tu sari imediat si incepi si tipi la ea, apoi iti certi si sotul pentru ca a pus cana prea aproape de marginea mesei. Te grabesti catre dormitor sa te schimbi, insa cand te intorci iti vezi fiica plangand. Nici nu a terminat micul dejun si nici nu si-a facut ghiozdanul pentru scoala.

Ca urmare, intarzie la scoala. Si tu intarzii la munca, asa ca incerci sa conduci cat mai repede. Ajungi tarziu si imediat ce intri pe usa biroului iti dai seama ca ai uitat cateva acte importante acasa. Ziua incepe groaznic si continua sa fie in acelasi mod. Vrei doar sa se termine. Seara, cand ajungi acasa iti saluti sotul si fiica. Amandoi sunt suparati si exista tensiune intre voi.

Intrebare cu un singur raspuns: De ce ai avut o zi proasta?

Pentru ca fiica ta a varsat cafeaua.

Pentru ca ai intarziat la munca.

Pentru ca a fost ai uitat documentele acasa.

Pentru ca ai avut o reactie gresita la situatia de dimineata.

Raspuns corect? --> Pentru ca ai avut o reactie gresita la situatia de dimineata. Cu reactia pe care ai avut-o nu doar ca ti-ai stricat tie ziua, ci ai stricat ziua atat fiicei, cat si sotului tau. Nu ai fi putut face nimic pentru a impiedica micul accident, insa ti-ai fi putut controla emotiile.

Vizionare placuta


Kudika
31 Martie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri