Setari Cookie-uri

Frica de fericire este reală. Nu o lăsa să te doboare

Evenimentele traumatizante, fizice sau emoționale, pot crea o memorie atât de puternică încât să umbrească alte evenimente importante și frumoase.

Cercetătorii dezvăluie de ce unii dintre noi se tem din tot sufletul de fericire.

Putem înțelege teama (sau chiar fobia) de șerpi, înălțimi, ace, clovni... însă teama de fericire? Chiar există? Este greu să înțelegi ca o persoană chiar se poate teme de fericire.

foto interior si prima pagina: bruniewska, Shutterstock

Vă invit să citiți următorul material scris de psihologul Peter Lambrou pentru psychologytoday:

"Cu câțiva ani în urmă, în timp ce lucram cu o femeie pe nume Sarah pe anxietatea legată de munca ei și încercând să îmi dau seama ce îi aduce fericirea, ea mi-a spus 'Îmi este teamă să mă simt fericită'.

Am fost surprins de comentariul ei și am întrebat-o 'De ce îți este teamă? Ce crezi că se va întâmpla dacă vei fi fericită?'

Citește și:

Această femeie de vârstă mijlocie, cu un job foarte bine plătit și respectat, a spus că de-a lungul vieții sale, de fiecare dată când era fericită sau bucuroasă, apărea imediat o problemă... ceva neplăcut, greu, dureros se întâmplă după această bucurie. Am încercat să aflu dacă are o percepție selectivă și ea este cea care oferă mai multă atenție evenimentelor negative.

Încercând să îmi explice teama ei, Sarah și-a amintit că se întorcea din tabără când era în clasa a șasea. Era foarte fericită pentru că aceasta fusese cea mai frumoasă vacanță pentru ea. Însă când a ajuns acasă a aflat că bunica ei era bolnavă. Bătrânica a murit chiar în acea seară. Pentru Sarah, aceasta a fost prima experiență în care o zi a început cu fericire și zâmbete și s-a încheiat cu o durere profundă. Chiar dacă a recunoscut că nu toate zilele bune s-au încheiat cu ceva rău, ea era convinsă că de cele mai multe ori se întâmplă acest lucru - credea că dacă este fericită, în scurt timp se va întâmpla ceva rău.

Citește și:

M-am întrebat cât de mulți oameni pot dezvolta o teamă pentru fericire pe care nici măcar nu o cunosc.

În 2013 a fost publicată o lucrare pe această temă în Journal of Cross-Cultural Psychology. Cercetătorii din Noua Zeelandă și Marea Britanie au folosit o scală de frică de fericire pentru a măsura câți oameni simțeau că dacă sunt fericiți urmează să se întâmple ceva rău - din cauza fericirii se întâmplă o tragedie.

Studiul a identificat diferite corelații sau legături între teamă și fericire. De exemplu, se pare că persoanele cu depresie se îndepărtează deseori de activitățile care ar putea aduce senzația de fericire. Se dezvoltă un fel de spirală în care retragerea socială - un simptom comun al depresiei - poate întări îngrijorarea că dacă vor trăi bucurie, distracție sau vor avea sentimente de fericire - acestea vor duce în mod inevitabil la o dezamăgire, singurătate sau alte situații dificile.

Citește și:

De asemenea, persoanele cu tendința spre perfecționare se pot teme de fericire pentru că asociază fericirea cu lenea sau cu activități neproductive.

Astfel de tipare de gândire ascund o întâmplare veche. De exemplu, la scurt timp după petrecerea de ziua lui, Vlad (8 anișori) a căzut de pe bicicleta primită cadou și și-a rupt o mână, motiv pentru care a fost nevoit să stea pentru câteva săptămâni cu ghips. Aceasta a fost o experiență atât de puternică pentru Vlad încât l-a determinat să dezvolte teama de fericire. La 18 ani, după ce a fost acceptat la facultatea la care își dorea și-a pierdut portofelul cu toate actele. Acest moment a întărit în continuare asocierea fericirii cu o nenorocire imediată.

Evenimentele traumatizante, fizice sau emoționale, pot crea o memorie atât de puternică încât să umbrească alte evenimente importante și frumoase. Atunci când amintirile emoționale puternice se dezvoltă în jurul experienței fericirii și a unei dezamăgiri sau dureri - din nou, fizice sau emoționale - apar filtre perceptuale care contribuie la evitarea oportunităților de bucurie din teamă că ceva rău se ascunde după colț.

Citește și:

De unde știi dacă îți este teamă să fii fericită? Iată către întrebări importante la care ar fi bine să răspunzi:

- îți este frică să fii prea fericită?

- crezi că nu meriți să fii o persoană fericită?

- când ești fericită crezi că urmează să se întâmple ceva neplăcut în scurt timp?

Dacă ai răspuns afirmativ la oricare dintre aceste întrebări, înseamnă că sapi o prăpastie adâncă între tine și fericire."

Ce poți face pentru a scăpa de teama de fericire?

Găsește puțin timp liber într-o zi și încearcă să te relaxezi. Stai confortabil, ascultă muzica frumoasă, închide ochii și privește adânc în sufletul tău. Mergi în trecut și vezi care a fost evenimentul care a dus la crearea acestei temeri.

Citește și:

Descoperă faptul că în timpul care a trecut între evenimentul fericit și cel nefericit nu s-a întâmplat nimic deosebit. Fericirea nu declanșează nefericire.

Trebuie să începi cu pași mărunți. Începe să înțelegi că există fericire în cele mai simple și mai banale momente în viață: un răsărit minunat de soare, o plimbare liniștită prin parc, o ieșire în oraș cu prietenii sau chiar rezolvarea unui proiect extrem de dificil. Următorul pas constă în încercarea de a observa că după după un moment fericit nu urmează unul mai puțin plăcut.

Percepția corectă asupra timpului care desparte un moment fericit de unul nefericit este crucială în schimbarea vieții tale.

Vizionare placuta


Kudika
3 Aprilie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.