Setari Cookie-uri

Nu căuta fericirea în altă parte. Cheia fericirii este chiar în sufletul tău

Fericirea și nefericirea nu sunt diferite. Fericirea este, în definiție, o emoție extremă - iar nefericirea este cealaltă extremă.

Majoritatea persoanelor susțin că a fi fericit este mult mai important decât a fi nefericit. Este adevărat acest lucru? Nu vei găsi cărți cu titluri precum "10 Pași simpli către o viață nefericită" sau "Ghidul complet pentru a fi mai tristă". Pe Google, cuvântul "happy" (fericire) are 2,7 miliarde de rezultate. Cuvântul "unhappiness" (nefericire) are doar 80 de milioane de rezultate.

foto interior si prima pagina: Katja Gerasimova Shutterstock

În mod evident, societatea are un interes mult mai mare pentru fericire... însă ce face ca nefericirea să fie mai puțin importantă?

Totul este relativ. Închide ochii și imaginează-ți că fiecare loc de pe pământ are exact aceeași temperatură. În această lume, cuvintele "cald" și "rece" nu au niciun sens pentru că, la urma urmei, totul are aceeași temperatură.

Citește și:

Să presupunem că temperatura din zona artică scade, însă în toate celelalte locuri de pe pământ rămâne la fel. Acum și numai acum putem să ne referim la Arctic ca fiind rece. De ce asta? Pentru că, restul lumii este relativ mai cald decât Arcticul.

Dezechilibrul de temperatură era necesar pentru a da sens cuvintelor "cald" și "rece". Rece - fiind singura extremă - și-a găsit sensul doar în momentul în care cealaltă extremă a căldurii și-a găsit sensul. Singura extremă nu poate exista fără cealaltă.

Fericirea și nefericirea nu sunt diferite. Fericirea este, în definiție, o emoție extremă - iar nefericirea este cealaltă extremă. Fericirea există doar pentru că există nefericire. Prin urmare, este esențial ca uneori să fim nefericiți astfel încât să putem fi fericiți în alte vremuri.

Citește și:

Încă nu v-am convins. Să încercăm și următorul experiment

Să presupunem că fiecare persoană de pe pământ are 55 de ani. În această lume, oamenii nu sunt nici tineri, nici bătrâni pentru că toată lumea are exact aceeași vârstă. Cuvintele "tineri" și "bătrâni" nu au absolut niciun sens în această lume. Sosirea unui străin de 15 ani va aduce schimbarea. De îndată ce aterizează pe pământ, se creează un dezechilibru, care dă sens cuvintelor "tineri" și "bătrâni". Acum și numai acum, putem vorbi despre aceste două cuvinte.

În mod similar, trebuie să existe nefericire pentru a exista fericire.

Este crucial pentru noi să experimentăm nefericirea în stabilirea unor repere pe baza cărora să putem compara emoțiile noastre actuale. Dacă nefericirea nu a apărut în trecutul nostru, vom avea un punct de referință înclinat în comparație cu emoțiile pe care le experimentăm astăzi. Totul este relativ și nefericirea este esențială pentru a face posibilă această comparație relativă.

Citește și:

Nefericirea joacă un rol vital în viață

De fapt, este absolut esențial pentru noi să știm cum este nefericirea dacă vreodată dorim să cunoaștem fericirea. Fără nefericire nu poate exista fericire. Doar o călătorie plictisitoare și monotonă printr-o viață banală.

Ori de câte ori te simți nefericită, fii consolată de gândul că simți pur și simplu o emoție esențială pentru a înțelege adevărata fericirii. Cheia fericirii este o doză obișnuită de nefericire.

Vizionare placuta


Kudika
23 Aprilie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.