Setari Cookie-uri

20 de lucruri ciudate pe care nu le stiai despre parul tau

Poate ca stiti cum sa il impletiti sau ce schimbare de look sa va faceti data viitoare cand mergeti la salon, insa exista multe lucruri cu adevarat ciudate de care cu siguranta nu aveati habar (nici noi nu stiam multe dintre ele).

Daca sunteti de parere ca stiti tot ce trebuie sa stiti despre parul vostru, este timpul sa cititi acest material care va va demonstra fix contrariul. Poate ca stiti cum sa il impletiti sau ce schimbare de look sa va faceti data viitoare cand mergeti la salon, insa exista multe lucruri cu adevarat ciudate de care cu siguranta nu aveati habar (nici noi nu stiam multe dintre ele).

foto interior si prima pagina: lithian, Shutterstock

Iata care sunt cele 20 de lucruri ciudate pe care nu le stiati despre par (via stylecaster.com):

1. Parul este alcatuit in mare parte din keratina - aceeasi proteina din care sunt alcatuite coarnele, copitele, ghearele, penele si ciocurile animalelor.

2. Cand este umed, un fir sanatos de par se poate extinde cu 30% peste lungimea initiala.

3. Parul creste mai repede in perioada calda (primavara-vara) deoarece caldura stimuleaza circulatia si incurajeaza cresterea parului.

Citește și:

4. Tot parul este mort, cu exceptia parului care este inca in interiorul epidermei scalpului.

5. Parul contine informatii despre tot ce a fost vreodata in sange, inclusiv medicamente... si este unul dintre cele mai frecvent utilizate tipuri de dovezi medico-legale.

6. Singurul lucru care nu poate fi identificat cu ajutorul parului este sexul - structura parului este aceeasi atat la barbati, cat si la femei.

7. Negrul este cea mai obisnuita culoare a parului. Parul roscat este cel mai rar si se gaseste la aproximativ 1% din populatia lumii, in timp ce parul blond este la 2%.

8. Imediat ce un fir de par este smuls din foliculul sau, incepe sa creasca unul nou.

9. Parul este 50% carbon, 21% oxigen, 17% azot, 6% hidrogen si 5% sulf.

10. Parul poate creste oriunde pe corpul uman, cu exceptia palmelor mainilor, a talpilor, a pleoapelor, a buzelor si a membranelor mucoase.

Citește și:

11. Pielea de gaina este rezultatul contractarii foliculilor de par, ducand la incretirea si ridicarea firelor de par si pielii din jurul acestora.

12. Numarul mediu de fire de par variaza in functie de culoarea naturala - persoanele blonde au cel mai mult par, in timp ce persoanele roscate au cel mai putin.

13. Termenul stiintific pentru varfurile despicate este "trichoptilosis" - cuvantul provine din grecescul "tricho" (par) si latinescul "ptilosis" (aranjament neregulat al penelor).

14. In afara de maduva osoasa, parul este tesutul cu cea mai rapida crestere din organism.

15. Chelirea incepe sa devina vizibila in momentul in care o persoana pierde peste 50% din firele de par de pe scalp.

16. In orice moment, 90% din firele de par de pe scalp cresc, in timp ce celelalte 10% se odihnesc.

17. Un singur fir de par are o durata de viata de aproximativ 5 ani.

Citește și:

18. Parul actioneaza ca un strat de protectie termoizolanta pentru capul uman (acesta nu dispune de izolatia pe care o ofera grasimea pentru restul corpului).

19. 80% dintre americani isi spala parul de doua ori pe zi.

20. Fiecare fir de par poate suporta pana la 100 de grame de greutate. Inmulteste asta cu o medie de 100.000 - 150.000 de fire de par pe scalp - asta inseamna ca parul de pe tot capul poate sustine greutatea echivalenta a doi elefanti.

sursa material: Cosanzene.ro

Vizionare placuta


Cetățeană a Universului cu cosițe ombre moderne, reacționează pozitiv la tot ce înseamnă fashion, adoră pisicile și pinguinii și e una dintre cele mai zen persoane pe care le cunoaștem....

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.