Setari Cookie-uri

Pilda paharului cu apa, cea mai importanta metafora care va schimba modul in care gandesti

O metafora nu este un ornament. Este o lentila necesara a perceptiei care ne permite sa experimentam si sa ne gandim mai bine la noi insine, la ceea ce simtim, la drumul nostru in viata, la relatia pe care o avem cu oamenii din jurul nostru. 

Daca le permitem, metaforele au o modalitate minunata de a se conecta la sufletul nostru prin clarificarea adevarurilor imense si a lectiilor complicate intr-un timp destul de scurt.

Provocarea mea pentru astazi este sa citesti urmatoarea metafora in fiecare dimineata timp de o saptamana. Sa ii oferi inimii tale o perspectiva diferita de ce vrea ea sa simta in urmatoarele zile. Si vezi cum acest lucru iti va schimba gandirea de zi cu zi.

* aceasta metafora este un extras din cartea Getting Back to Happy: Change Your Thoughts, Change Your Reality, and Turn Your Trials into Triumphs:

"Cu douazeci de ani in urma, cand Marc si cu mine eram doar studenti la facultate, profesorul nostru de psihologie ne-a invatat o lectie pe care nu am uitat-o niciodata. In ultima zi de curs, inainte de absolvire, el a urcat pe scena pentru a ne preda o lectie finala pe care a numit-o o lectie vitala despre puterea perspectivei si a mentalitatii. Pe masura ce ridica un pahar de apa peste cap, profesorul nostru a intrebat multimea:

Citește și:

- Cat de greu credeti ca este acest pahar de apa din mana mea?

Studentii au strigat cateva raspunsuri - de la cateva grame la cateva kilograme.

Dupa cateva momente de raspunsuri in cor in care profesorul dadea din cap la toate, el a incercat sa faca liniste si a continuat:

- Din perspectiva mea, greutatea absoluta a acestui pahar este irelevanta. Depinde de cat de mult il tin in mana. Daca il tin pentru un minut sau doua, este destul de usor. Daca il tin pentru o ora drept, greutatea lui ar putea sa imi amorteasca bratul. Daca l-as tine pentru o zi intreaga, bratul meu se va "prabusi" probabil, se va simti complet amortit si paralizat, fortandu-ma sa pun paharul jos. In fiecare din aceste cazuri, greutatea absoluta a sticlei paharului nu se schimba, insa cu cat tin paharul mai mult in mana, cu atat pare mai greu pentru mine. Grijile, frustrarile, dezamagirile si gandurile stresante sunt foarte asemanatoare cu acest pahar de apa. Ganditi-va la ele pentru o vreme si nu se intampla nimic drastic. Ganditi-va la ele mai mult timp si veti simti sa simtiti durere. Ganditi-va la ele intreaga zi si va veti simti complet amortiti si paralizati, incapabil sa mai faceti ceva pana cand nu scapati de ele.

Citește și:

Permiteti acestor cuvinte sa va trezeasca la realitate astazi. Daca v-ati straduit sa faceti fata intregii greutati a gandurilor voastre, poate ca este un semn puternic sa este timpul sa puneti paharul jos.

foto main: Ollyy, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
15 Iulie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.