Setari Cookie-uri

Cum ne ajută sau ne sabotează emoțiile în realizarea planurilor

Emoţiile creează obiceiul. Nu repetiţia. Nici frecvenţa. Nimic magic. Emoţiile.

comunicat de presa: Când vrem să realizăm o schimbare majoră în viața noastră, ne așteptăm să fie greu. De multe ori, amânăm la nesfârșit momentul să ne lăsăm de fumat, să trecem la dietă sau să începem o viață activă pentru că ne imaginăm luni și poate ani de frustrări, când prin eforturi uriașe ne vom mobiliza zi de zi voința să ne atingem scopul. Dar schimbările de durată nu se realizează prin astfel de metode, ci mult mai simplu. Și fiecare dintre noi are la îndemână toate instrumentele potrivite pentru a reuși. Acest lucru îl demonstrează B.J. Fogg, cel mai important nume la nivel mondial în ce privește științele comportamentale. Profesor la Universitatea Stanford, California, B.J. Fogg afirmă în bestsellerul Obiceiuri mici. Schimbări mari, publicat în România la editura Lifestyle Publishing:

Citește și:

În cercetările mele referitoare la formarea obiceiurilor, începute prin anul 2009, am descoperit că există trei aspecte care vor crea schimbări durabile: revelaţia, schimbarea mediului sau schimbarea obiceiurilor pas cu pas.

Metoda Micilor Obiceiuri, care a schimbat viețile a zeci de mii de oameni este descrisă de B.J. Fogg în cartea sa devenită bestseller „New York Times”, „USA Today” și „Wall Street Journal”. În esență, această metodă presupune selectarea obiceiului pe care vrem să-l introducem în rutină, simplificarea lui, alegerea unui moment-ancoră când să-l îndeplinim și sărbătorirea după fiecare reușită. Pentru multe persoane, ideea de a sărbători mici izbânzi este lipsită de sens. Ce rost ar avea să sărbătorim realizarea a două flotări atunci când vrem să începem o viață activă? Însă profesorul american explică:

Citește și:

Emoţiile creează obiceiul. Nu repetiţia. Nici frecvenţa. Nimic magic. Emoţiile.

Autoritatea nr. 1 la nivel mondial în științele comportamentale ne spune că, dacă mintea noastră asociază noul obicei cu o emoție pozitivă, avem toate șansele să creăm o schimbare de durată. Aceasta dintr-un motiv foarte simplu: dacă un obicei sau o situație ne provoacă disconfort major, vom căuta să o eliminăm cât mai repede, iar obiceiul nu va intra în rutina noastră, indiferent cât l-am repeta.

Dacă știm să manevrăm circuitele creierului, putem accesa uimitorul potenţial uman de a învăţa și de a produce schimbări. Avem oportunitatea de a folosi mecanismele neurologice de care dispunem ca să creăm senzaţii pozitive și să ne schimbăm comportamentul.

Astfel explică B.J. Fogg legătura dintre emoție și crearea unei schimbări de durată. Dacă experința ne va produce o emoție pozitivă, vom dori să o repetăm iar și iar și astfel va deveni parte a comportamentului nostru.

Citește și:

Din acest punct de vedere, este esențial ca după fiecare reușită, cât de mică, să celebrăm momentul, să ne bucurăm de succesul repurtat, chiar dacă acesta nu este mare. Însă, cu pași mici, drumul către adevărata schimbare, va fi parcurs.

Ceea ce se întâmplă în interiorul creierului tău când primești încurajări nu e magie — e un mecanism neurochimic. Senzaţia plăcerii determină creșterea nivelului dopaminei, un neurotransmiţător (un mesager chimic al creierului) care controlează centrul recompensei din creier, ajutândune să ne reamintim ce comportament a produs acea senzaţie de plăcere ca săl repetăm. Cu ajutorul dopaminei, creierul înregistrează relaţia cauzăefect, creând așteptări pentru viitor.

Citește și:

În Obiceiuri mici. Schimbări mari aflăm cum să ocolim frustrările care apar în procesul schimbării, prin cunoașterea modului de funcționare a creierului și „manipularea” lui astfel încât să servească scopurilor noastre. Și totodată, descoperim o modalitate ușoară și plăcută de a parcurge drumul de la identitatea actuală la cea pe care ne-o dorim.

În volumul Obiceiuri mici. Schimbări mari, B.J. Fogg ne oferă „rețete” pentru eliminarea obiceiurilor nedorite, pentru îmbunătăţirea capacităţii de concentrare, pentru consolidarea relaţiilor, a sănătăţii psihice, pentru reducerea stresului și chiar pentru părinţii care lucrează de acasă.

Vizionare placuta


Kudika
8 Iulie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.