Setari Cookie-uri

4 Moduri de a calma odată pentru totdeauna vocile negative din capul tău 

Metodele de mai jos au legătură cu modul în care gândirea negativă ne distorsionează percepția. 

Gândirea negativă, să ne așteptăm la ce este mai rău, să căutăm doar dezavantajul situațiilor pozitive și chiar să ne gândim că vom da greș... toate acestea transmit un fel de poliță de asigurare emoțională cu gândire inversă. Mintea noastră își spune ceva de genul "Dacă mă aștept la o catastrofă, atunci nu voi fi la fel de dezamăgită când va avea loc."

Cu o astfel de gândire ajungem să ne chinuim chiar și atunci când viața merge relativ bine. De exemplu, gândul "Acest lucru este mult prea frumos pentru a mi se întâmpla mie" sau "Acest lucru este mult prea frumos pentru a rezista mai mult de câteva zile/săptămâni/luni" - face ravagii într-o situație pozitivă. Astfel, metodele de mai jos au legătură cu modul în care gândirea negativă ne distorsionează percepția.

Citește și:

Iată ce ai de făcut:

1. Urmărește-ți tendința de a generaliza excesiv negativul (și de a minimiza pozitivul)

Întreabă-te: "Dacă se întâmplă ceva negativ în mod neașteptat, îl generalizez în exces? Îl văd aplicându-se în toate aspectele vieții mele ca fiind ceva ce va pune stăpânire pe mine și va fi aici ca să rămână întreaga mea viață? Sau îl compartimentez într-un singur loc și moment astfel încât să nu mă copleșească?"

2. Începe să te concentrezi asupra zonei gri dintre extremele vieții

Viața nu este în alb sau negru - totul sau nimic. Dacă ai această părere și gânduri te îndrepți rapid către depresie deoarece ajungi să consideri orice situație mai puțin perfectă ca fiind extrem de rea.

Citește și:

Exemplu: ploaia torențială te-a făcut să ajungi târziu acasă de la birou. Și asta nu este tot - ți-a stricat planurile pentru cină și ți-a irosit și toată seara. Sau... în loc să accepți doar faptul că ești nervoasă că întâlnești o persoană nouă, îți spui direct "Știu că nu o să mă placă".

3. Nu mai căuta semnele negative în ceilalți oameni

Dacă cineva îți spune un lucru, nu presupune că înseamnă altceva. Dacă nu spune nimic, nu presupune că tăcerea sa are o conotație ascunsă și negativă. Atribuirea sensului unei situații înainte de a avea întreaga poveste te face să crezi că incertitudinea pe care o simți (bazată pe lipsa de cunoaștere) este un semn negativ.

4. Schimbă-ți mantra

Cheia este să îți reamintești clipă de clipă că ești deja suficient de bună. Ai nevoie doar de mai multă practică. Schimbă-ți mantra din "Trebuie să fiu mai bună" în "Voi face tot ce îmi stă în puteri astăzi."

Citește și:

A doua mantră este mult mai eficientă pentru că te ajută să acționezi pozitiv în orice moment, acceptând în același timp realitatea că orice efort ar putea să nu fie perfect.

foto main: Miriama Taneckova, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
26 Octombrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.