Setari Cookie-uri

Ce se întâmplă în creierul tău când ai un deja-vu? 

În timp ce diferiți oameni experimentează deja-vu-uri în moduri diferite, sensul din spatele fenomenului rămâne universal. Oamenii de știință au început chiar să cerceteze această senzație deoarece tot mai multe persoane ajung să îl experimenteze, așa că au vrut să obțină mai multe informații despre ce provoacă acest sentiment. 

O'Conner crede că acest lucru se întâmplă în timpul unui deja-vu deoarece regiunile frontale ale creierului sortează amintirile noastre și trimit semnale dacă există o eroare în memorie. Acest lucru ar crea un conflict între ceea ce am experimentat de fapt și ceea ce credem că am experimentat.

"Aceste rezultate sugerează că poate exista o anumită soluționare a conflictelor în creier în timpul unui deja vu" - spune Stefan Kohler de la Universitatea Western din Canada.

Ce spune studiul despre memoria ta?

Studiul sugerează că senzația de deja-vu este doar o parte a unui sistem sănătos de verificare a memoriei și că persoanele care experimentează mai des această senzație au mai puține șanse să uite detalii despre evenimente importante.

Citește și:

Acest lucru explică de ce mai mulți tineri experimentează sentimentul de deja-vu - memoria tinde să nu mai fie atât de bună pe măsură ce îmbătrânim.

Pe de altă parte, oamenii care nu experimentează senzația de deja-vu pot avea, de fapt, o memorie foarte bună - pentru că nu își amintesc greșit evenimentele, deja-vu-ul nu se declanșează la ei.

Specialiștii încă nu pot spune cu certitudine dacă senzația de deja-vu aduce sau nu beneficii creierului. Este, totuși, posibil ca astfel de experiențe să îi facă pe oameni precauți pentru că își dau seama că nu pot avea prea multă încredere în memoria lor.

În timp ce unii oameni cred că deja-vu-ul apare din cauza experiențelor din viața trecută, nimeni nu poate confirma acest lucru. Cu toate acestea, este încă o idee interesantă și, dacă este dovedită adevărată, ne-ar putea permite să aflăm lucruri speciale despre noi înșine la un nivel mult mai profund.

Citește și:

foto main Elena Efimova, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
5 August 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.