Setari Cookie-uri

Psihologii dezvăluie 3 cauze majore ale stresului (și metodele de combatere ale acestora)

Dacă nu este ținut sub control, stresul poate duce chiar la probleme fizice și suferințe spirituale. 

Este imposibil să trăiești o viață fără stres. Stresul semnalează răspunsul automat al creierului la pericol și, în același timp, este necesar pentru învățare și creștere. Însă, când stresul îți scapă de sub control, lucrurile se schimbă și în viața ta se instalează tensiunea, anxietatea și o multitudine de alte probleme.

Dacă nu este ținut sub control, stresul poate duce chiar la probleme fizice și suferințe spirituale.

Este posibil să fii stresată peste limita obișnuită dacă observi una sau mai multe din simptomele de mai jos:

- anxietate sau atacuri de panică;
- depresie;
- oboseală și epuizare constante;
- dificultate de concentrare sau de luare a deciziilor;
- dureri de cap și dureri corporale inexplicabile;
- dureri de stomac și probleme digestive;
- palpitații ale inimii;
- modificări ale stării de dispoziție;
- pesimism exagerat.

Citește și:

Stresul este un pericol pentru întreaga bunăstare. Vestea bună pe care ne-o dau psihologii este că poți învăța mai multe abilități pentru a îți îmbunătăți inteligența emoțională și a recunoaște cauzele stresului astfel încât să le poți combate.

cauze ale stresului

foto luboffke, Shutterstock

Iată care sunt cele mai întâlnite cauze ale stresului:

1. Problemele financiare

Banii nu cumpără fericirea, însă nu poți trăi fără bani. Plata facturilor și gestionarea banilor pot fi o cauză importantă a stresului.

Problemele legate de bani provoacă stres și dispute în viața de cuplu sau de familie. În plus, acestea pot duce la anxietate, tensiune emoțională și alte probleme mentale. Iată câteva semne comune ale stresului financiar:

Citește și:

- discuții aprinse cu partenerul de cuplu cu privire la bani;

- vină constantă pentru cheltuirea banilor pe obiecte inutile;

- anxietate cronică cu privire la situația financiară;

- reticența de a deschide emailuri sau aplicațiile de facturi.

Ce ai de făcut:

În loc să te stresezi din cauza problemelor financiare, învață să cauți soluții alături de partenerul de cuplu. Calculați veniturile lunare și vedeți ce trebuie plătit în fiecare lună, ce facturi puteți împărți, ce bani puteți pune deoparte.

2. Probleme în relații

Oricine spune că relația lor este perfectă și lipsită de stres nu este sincer. Fie că vorbim despre o relație personală, de familie, de iubire sau profesională, aceasta necesită mult timp, răbdare și muncă continuă. Este și normal ca cele două persoane aflate în relație să se lovească de neînțelegeri, de probleme și să aibă discuții aprinse sau conflicte.

Citește și:

Pe plan sentimental, este și normal să ai opinii diferite de partenerul de cuplu - sunteți în continuare două persoane cu puncte de vedere diferite. Însă, prea multă ceartă poate provoca stres mental și poate fi agravată de acești factori de stres:

- abuz sau probleme de control în relație;

- lipsa de comunicare;

- poveri financiare;

- părți inegale de responsabilitate;

- lipsa de încredere;

- infidelitate.

Ce ai de făcut:

Multe neînțelegeri și tensiuni pot fi evitate cu ajutorul comunicării eficiente. Acordați-vă timp unul altuia pentru a vă asculta și a discuta activ problemele cu care vă confruntați. Lucrați împreună, ca o echipă, pentru a găsi soluții și încercați să nu fiți vreodată unul împotriva celuilalt.

3. Jobul și colegii de muncă

Citește și:

Indiferent de locul în care muncești, vor exista momente la un moment dat în care va trebui să te confrunți cu probleme și oameni dificili.

Unii factori de stres obișnuiți la locul de muncă au la bază termenele limită, relațiile cu clienții și productivitatea. Aceste elemente sunt necesare pentru ca o companie să producă și să aibă succes. Cu toate acestea, este posibil ca pe lângă stresul obișnuit să existe și un stres inutil - cum ar fi managementul dificil, un volum prea mare de muncă, colegi încăpățânați și nesiguranța locului de muncă.

Ce ai de făcut:

Este foarte important să ai o comunicare sinceră și cât mai deschisă cu superiorul și colegii de muncă. Dacă, totuși, stresul îți afectează calitatea vieții pe termen lung, poate că ar fi timpul să îți cauți un alt loc de muncă.

Citește și:

foto main luboffke, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
23 Martie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.