Setari Cookie-uri

Prăjitură cu vișine și iaurt - rețetă delicioasă și rapidă

IN ACEST ARTICOL:

Prajitura cu visine si iaurt este un desert in care dulceata se imbina armonios cu accente usor acrisoare.

prajitura cu visine si iaurt

foto pixabay

Introducere in lumea prajiturilor cu fructe si iaurt

Prajiturile cu fructe si iaurt au castigat popularitate gratie combinatiei echilibrate dintre gustul proaspat al fructelor si textura cremoasa a iaurtului. Apreciate pentru simplitate si adaptabilitate, aceste deserturi ofera o paleta larga de optiuni. Un exemplu relevant este prajitura cu visine si iaurt, un desert in care dulceata se imbina armonios cu accente usor acrisoare.

Folosirea iaurtului in compozitia prajiturilor aduce multiple avantaje. Iaurtul confera o textura aerata si mentine umiditatea, reducand totodata din cantitatea de grasimi saturate, transformand desertul intr-o optiune mai usoara. Aciditatea subtila a iaurtului completeaza perfect aroma fructelor si dulceata zaharului. Sa descoperim in continuare ingredientele necesare pentru a prepara aceasta minunata prajitura.

Citește și:

Ingrediente necesare pentru prajitura cu visine si iaurt

prajitura cu visine

foto pixabay

Pentru a pregati o prajitura cu visine si iaurt savuroasa, veti avea nevoie de:

  • 500 g visine proaspete sau congelate, fara samburi

  • 160 g faina

  • 200 g iaurt grecesc (cu 10% grasime)

  • 200 g zahar

  • 100 ml ulei (recomandat ulei neutru)

  • 4-5 oua

  • 10 g praf de copt

  • 1 lingura esenta de vanilie

  • Coaja rasa de la o lamaie

  • Un praf de sare

Calitatea visinelor este importanta. Fructele coapte si parfumate vor intensifica gustul prajiturii. In lipsa visinelor proaspete, cele congelate reprezinta o alternativa buna, cu conditia sa fie bine scurse de excesul de zeama inainte de utilizare.

Iaurtul grecesc contribuie semnificativ la crearea unei texturi pufoase si umede. Un iaurt cu un continut de grasime de cel putin 10% este ideal pentru aceasta reteta. Odata ce ne-am asigurat ca avem toate ingredientele la indemana, putem trece la prepararea propriu-zisa a prajiturii.

Citește și:

Pas cu pas - prepararea prajiturii cu visine si iaurt

prajitura cu iaurt si visine

foto: Sokor Space, Shutterstock

Iata etapele de preparare ale unei prajituri cu visine si iaurt delicioase:

  1. Preincalziti cuptorul la 180°C.

  2. Intr-un vas incapator, separati ouale. Mixati albusurile cu un praf de sare pana obtineti o spuma consistenta.

  3. Adaugati zaharul treptat peste albusuri, continuand sa mixati pana cand spuma devine ferma si lucioasa.

  4. Intr-un alt vas, amestecati galbenusurile cu iaurtul grecesc, coaja de lamaie rasa si esenta de vanilie.

  5. Turnati uleiul peste amestecul de galbenusuri, mixand continuu.

  6. Incorporati treptat faina amestecata cu praful de copt in compozitia cu galbenusuri.

  7. Cu ajutorul unei spatule, adaugati spuma de albusuri in aluatul de galbenusuri, amestecand usor de jos in sus.

  8. Pregatiti o tava (aproximativ 20x30 cm), tapetand-o cu hartie de copt sau ungand-o cu unt si presarand faina.

    Citește și:
  9. Turnati aluatul in tava si nivelati suprafata.

  10. Asezati visinele uniform deasupra, apasand-le usor in aluat.

Coaceti prajitura la 180°C timp de 10 minute, apoi reduceti temperatura la 170°C si continuati coacerea inca 20-25 de minute. Verificati daca este gata cu ajutorul unei scobitori. Pentru a ne asigura ca prajitura noastra este un succes, vom prezenta cateva sfaturi utile in sectiunea urmatoare.

Sfaturi pentru o prajitura cu visine perfecta

prajitura cu visine

foto: Anastasia_Panait, Shutterstock

Pentru o prajitura cu visine reusita, tineti cont de urmatoarele:

Este important sa controlati temperatura cuptorului. Incepeti coacerea la o temperatura mai ridicata, apoi reduceti-o. Daca doriti sa aduceti un plus de originalitate retetei, iata cateva variante si adaptari pe care le puteti incerca.

Variante si adaptari ale retetei clasice

Aceasta reteta de prajitura cu visine si iaurt se preteaza la diverse modificari:

  • Inlocuiti visinele cu alte fructe: cirese, caise sau piersici.

  • Adaugati coaja de portocala, cardamom sau esenta de migdale.

  • Realizati un topping crocant din fulgi de ovaz si unt.

  • Experimentati cu iaurturi cu diferite arome.

Pentru o varianta mai prietenoasa cu silueta, puteti inlocui o parte din faina alba cu faina integrala sau reduce cantitatea de zahar. Acum ca am explorat diversele optiuni de personalizare, sa vedem cum putem servi si pastra corect aceasta prajitura delicioasa.

Citește și:

Servire si pastrare

reteta prajitura cu visine

foto: t.sableaux, Shutterstock

Pentru a savura la maximum aceasta prajitura, iata cateva recomandari:

  • Lasati prajitura sa se raceasca inainte de a o portiona.

  • Serviti-o usor calduta sau la temperatura camerei, cu un strat fin de zahar pudra.

  • O puteti servi alaturi de frisca sau inghetata de vanilie.

Prajitura se pastreaza intr-un recipient inchis ermetic, la temperatura camerei (2-3 zile) sau la frigider (pana la 5 zile). Portiile individuale pot fi congelate pentru o pastrare mai indelungata (pana la 3 luni).


Noemi crede că textele savuroase sunt scrise nud în miez de noapte, cu stiloul pe hârtie și țigară în colțul gurii iar cele mai crude adevăruri sunt spuse în glume și...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.