Setari Cookie-uri

Ce este crononutritia si cum iti poate fi de folos?

Metabolismul nostru variaza pe parcursul celor 24 de ore, asa se explica de ce nu ar trebui sa consumam ciocolata seara, pentru ca ne strica somnul, sau ciorba la micul dejun, fiindca nu avem dispozitia necesara.

In functie de momentul zilei organismul nostru reactioneaza diferit la aceleasi alimente. Aceste fenomen se poate explica prin bioritmul propriu al corpului uman.

Tinand cont de acest bioritm nutritionistul Alain Delabos a concretizat in anul 1986 bazele crononutritiei, avand sa dezvolte sau sa explice unele alegeri naturale pe care oamenii le fac in dieta de zi cu zi. Metabolismul nostru variaza pe parcursul celor 24 de ore, asa se explica de ce nu ar trebui sa consumam ciocolata seara, fiindca ne strica somnul, sau ciorba la micul dejun, pentru nu avem dispozitie (pofta de mancare fiind de asemenea dependenta de acest bioritm).

Stomacul nostru nu este “dispus” sa digere orice oricand, asadar Alain Delabos propune o alimentatie in functie de ritmul natural al organismului si al secretiilor sale enzimatice. Desi nu este o dieta, crononutritia ne ajuta sa ne mentinem supli si sanatosi.

Citește și:

Principiile crononutritiei

In prima parte a zilei se consuma alimentele consistente si calorice

Nutrientii si caloriile ingerate la micul dejun si la masa de pranz sunt folosite pentru a mentine energia intreaga zi, uneori chiar si peste noapte in cadrul proceselor de constructie tisulara si regenerare. Asadar este important sa luam micul dejun si sa ne alegem cu grija alimentele la prima gustare din zi si la masa de pranz. Masa de seara trebuie sa fie usoara, hidratanta pentru a asigura necesarul de apa pentru intreaga noapte, nu foarte energizanta pentru a ne permite un somn odihnitor. Daca masa de seara este de fapt cea mai importanta din zi, riscam ca nutrientii sa fie mai degraba depozitati sub forma de grasimi decat utilizati.

Principii nutritionale pentru prima parte a zilei:

  • Fibrele si proteinele la micul dejun – dimineata organismul secreta proteaze, lipaze si insulina, de aceea putem consuma alimente bogate in proteine, grasimi si fibre. Ca exemplu uleiurile extravirgine, pudrele proteice din seminte, cerealele integrale, sucurile naturale de fructe sau legume, hrisca, dar si carne sau oua pot fi consumate fara nicio grija dimineata. Cafeaua sau ceiaul sunt recomandate a fi neindulcite si consumate, daca se poate, cu jumatate de ora inainte de masa.
  • Micul dejun trebuie sa reprezinte o masa completa, acesta sa nu fie reprezentat doar de o ceasca de cafea sau de ceai;
  • La masa se va manca incet, in tihna, mentinand o stare de armonie;
  • Trei elemente la masa de pranz: proteine animale sau vegetale, glucide complexe cu absorbtie lenta, dar si glucide cu absorbtie rapida pentru cresterea usoara a glicemiei si un plus de energie. De exemplu salata de cruditati, tofu, paste, orez integral, naut, ciuperci, linte, budinca din chia, produse de origine animala cum ar fi carnea de pui sau peste, dar si ciorbele pot fi consumate la aceasta masa.

Citeste mai departe despre crononutritie pe blogul Oanei.

Citește și:

Foto by Sundraw Photography via Shutterstock

Vizionare placuta


Oana a fost primul redactor sef Kudika.ro, pe vremea când era singurul angajat din redacție. Este pacifistă convinsă (când totul merge conform planului) și...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.