Setari Cookie-uri

Nutriția specific feminină: alimente benefice pentru sănătatea sexului frumos

Există câteva plante pe care se pare că Mama Natură le-a proiectat anume pentru doamne și domnișoare și, despre care, este bine să aflăm pentru a putea profita de beneficiile lor uimitoare. 

În luna femeii este natural să ne rezervăm câteva minute pentru o privire mai atentă asupra nutriției specifice sexului frumos. Sigur că o dietă cu alimente integrale, predominant vegetale este regula de bază pentru toți oamenii, indiferent dacă sunt bărbați sau femei. Însă există câteva plante pe care se pare că Mama Natură le-a proiectat anume pentru doamne și domnișoare și, despre care, este bine să aflăm pentru a putea profita de beneficiile lor uimitoare.

Pentru durerile menstruale consumați ghimbir

Mai multe studii clinice au căutat să vadă efectele ghimbirului în ameliorarea durerilor menstruale și toate au fost de acord că această rădăcină urâțică este aur pentru femei.

Citește și:

Un vârf de linguriță până la o jumătate de linguriță de ghimbir pe zi reduce durerile menstruale, scade fluxul la jumatate și durata menstrei la adolescentele care suferă de aceste probleme.

Vegetarienele au mai rar HPV

HPV este acel virus care participă alături de alți factori la geneza cancerului de col uterin. Vestea proastă este că, de-a lungul vieții, aproape toate femeile se pricopsesc cu cel puțin o tulpină de HPV. Vestea bună este că 70% dintre femei îl elimină în primul an de la contact iar 90% în primii doi ani.

Vestea și mai bună este că poți influența eliminarea acestui virus: nivelurile crescute de legume sunt asociate cu o scădere a riscului de persistență a HPV-ului cu peste 50%. Este motivul pe care se suspectează că vegetarienele au HPV mai rar: îl elimină mai eficient.

Citește și:

Cât de mult înseamnă un cosum crescut de fructe și legume? 2 porții în plus. Ce înseamnă o porție? De multe ori este echivalentul a ceea ce încape într-o mână: 1 mar, 1 ceașcă de fructe de pădure, 1 banană, 2 kiwi, 1 morcov mare sau 2 mai mici.

Alimente pentru durerile de sân

Aproximativ două treimi dintre femei au dureri de sâni de-a lungul vieții și cam 10-20 % dintre acestea sunt atât de mari încât le afectează viața de zi cu zi. Totuși, s-a constat că cifrele nu sunt valabile și în cazul asiaticelor: în China doar 5% din femei suferă de dureri de sân. Se pare că aceste diferențe sunt datorate dietei pentru că, atunci când hrănești un asiatic cu o dietă vestică, acesta începe să se îmbolnăvească de aceleași boli ca vesticii.

Citește și:

Și atunci, ce mănâncă asiaticele? Răspunsul este de fiecare dată același: mai multe fructe și legume și mai puține grăsimi și proteine de origine animală. În plus, ele adaugă în dieta lor alge (sushi nori) care scad riscul de cancer la sân.

Dacă te încadrezi în categoria femeilor care suferă de dureri de sân, ar fi o idee bună să adaugi semințe de in în alimentația zilnică. De altfel, Societatea de Obstetrică și Ginecologie din Canada, a declarat semințele de in drept tratamentul de primă intenție pentru durerile de sân.

Osteporoza

Din păcate, osteoporoza este atât de comună încât ne minunăm când o femeie trecută de primă tinerețe nu are această boală. Din fericire, răspunsul pentru prevenția osteoporozei este același cu răspunsul pentru prevenția tuturor bolilor despre care am tot discutat: o dietă bogată în fructe și legume. Sună deja a clișeu. Ce au de-a face fructele și legumele cu oasele? În câteva cuvinte explicația sună cam așa: densitatea osoasă este dată de raportul de bună funcționare între osteoblaste, celulele care construiesc osul și osteoclaste, celulele care mănâncă osul bătrân ghidându-se după radicalii liberi aciuați în organism. Prea mulți radicali liberi provoca așadar o activitatea excesivă a osteoclastelor și, prin urmare rarefierea oaselor. Cine tamponează radicalii liberi? Antioxidanții, desigur. Drept dovadă, femeile care suferă de osteoporoză au nivel scăzut de antioxidanți.

Citește și:

Toate fructele și legumele sunt excelente dar dacă te concentrezi strict pe prevenția osteoporozei, ar fi bine să alegi prune pentru că sunt bogate în antioxidanți și un studiu a dovedit eficiența lor în prevenția osteoporozei. Nucile și alunele, cu precădere migdalele sunt și ele în topul alimentelor recomandate în prevenția osteoporozei.

Când tragi linie, concluzia este de fiecare dată aceeași: o dietă echilibrată atât calitativ cât și cantitativ, bogată în fructe, legume, cereale integrale, nuci și semințe dar și un strop de mișcare și o atitudine pozitivă asupra vieții îți asigură cele mai bune șanse pentru o viață lungă și frumoasă.

Referințe

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23865123

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16362994

Citește și:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12223432

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4677677

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19968892

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20947104

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11860726

Foto by Luna Vandoorne via Shutterstock

Vizionare placuta


Oana a fost primul redactor sef Kudika.ro, pe vremea când era singurul angajat din redacție. Este pacifistă convinsă (când totul merge conform planului) și...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.