Foto: Yulia Furman via Shutterstock

În cadrul discutiilor pe Facebook pe care le țin în fiecare miercuri, de la ora 15:00, am primit nenumărate întrebări despre dieta keto. Din acest motiv am decis să dedic o discuție separată acestui subiect.

Ce este dieta keto?

Dieta ketogenica, sau keto pentru prieteni, este o dietă bogată în grăsimi (aproximtiv 80% din mese sunt constituite de grăsimi), o cantitate redusă de proteine și o cantitate aproape inexistentă de carbohidrați (sub 5%).

În momentul în care urmezi o asemenea dietă, corpul intră într-o stare de înfometare cauzată de lipsa combustibilului său preferat, glucoza (furnizată de carbohidrați) și începe să producă energie din rezerve.

Rezervele sunt, desigur, fix ce ne doare mai tare atunci când căutam diete minune: grăsimea. Aceasta este eliberată din celule, transportată la ficat și transformată în corpi cetonici și acizi grași.

Corpii cetonici pe care vă rog să îi țineți minte, sunt importanți în povestea noastră, devin astfel combustibilul cu care este alimentat creierul. Ei încep să fie produși la câteva ore după ce se oprește furnizarea de carbohidrați și, după câteva zile, se găsesc în corp în cantitate considerabilă, situație în care putem spune că s-a instaurat ketoza, de unde și numele de “dieta keto”.

De când a devenit atât de populară dieta ketogenică, există niște teste pentru uzul acasă la farmacie care pot detecta prezența corpilor cetonici în urină.

Ce mănâncă concret oamenii la dieta keto?

Îmi amintesc de un prieten, culturist, care îmi povestea cum mușcă direct din bucata de slănină. Și nu glumea! Este destul de greu să poți mânca predominant grăsimi cu un consum moderat sau chiar redus de proteine. În principal meniul este constituit din ouă, lactate, carne, pește, toate grase, și mult ulei. Se pot adăuga și legume cu conținut redus de cabohidrați și proteine, ceea ce, în traducere liberă, înseamnă frunze (nu că aș avea ceva împotriva frunzelor, punctez doar că este o plajă redusă de opțiuni) și avocado.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: