Tot ce trebuie să știi despre Dieta KETO

Tot ce trebuie să știi despre Dieta KETO

Îmi amintesc de un prieten, culturist, care urma dieta keto îmi povestea cum mușcă direct din bucata de slănină. Și nu glumea!

Sunt strict interzise sursele de carbohidrați cum sunt cerealele, fructele, leguminoasele și amidonoasele. Adepții acestei diete se referă frecvent la această categorie drept “zaharuri”, ceea ce, chimic, este corect, doar că, poartă în sine o conotație negativă. Când îți prezintă ce este de eliminat îți trântesc prin fața imagini cu zahăr, prăjituri, cartofi prăjiți, biscuți și pâine albă. Pe mine personal treaba asta mă scoate din minți. Carbohidrații pe care nutriționiștii din întreaga lume va recomanda să îi introduceți în dietă sunt cu totul alții: fructele, cerealele integrale, leguminoasele sunt de nelipsit în dieta unui om sănătos. Cu toate acestea ele sunt aruncate la grămadă și tot fast-food-ul și denigrate fără jenă.

De exemplu, băiatul ăsta care are 1 milion de vizualizări pe facebook și se referă la mâncarea tip keto ca fiind “mânacarea adevărată”, real food si, evident, restul sunt zaharuri:

La dieta keto nivelul glicemiei este relativ contstant, afirmă cei care iubesc dietele keto. Când consumi zaharuri, continua ei, glicemia e că un montagne russe. Ceea ce este, iarăși, adevărat. Și dacă nu ar exista o variantă intermediară, probabil keto ar fi cea mai sănătoasă alegere. Doar că există! Poți să mănânci, așa cum scriam și mai devreme, cereale integrale, fructe, legume, produse care au un indice glicemic redus ceea ce înseamnă că nu provoacă salturi înalte ale glicemiei.

Argumentul suprem al adepților dietei keto este epilepsia. Dieta keto a fost folosită cu succes în trecut pentru tratamentul simptomelor epilepsiei. În 1920 un grup de cercetători a obținut rezultate remarcabile traduse prin scăderea frecvenței crizelor epileptice prin creșterea nivelului de corp cetonici. Totuși, povestea nu este completă. Starea de ketoza este într-adevăr utilă pentru gestionarea unor patologii, printre care și epilepsia, dar nu necesită neapărat încărcarea cu grăsimi saturate și proteine din surse animale. Ba dimpotrivă. În Grecia Antică, tratamentul epilepticilor presupunea postul negru, iar în Franța, în 1911, se realiza printr-o dietă hipocalorică, vegetariană, alternată cu perioade de post negru și clisme. Chiar și în cazul experimentelor moderne, starea de ketoza se obține cu ajutorul unori cocktailuri și nu cu slănină.

Articole video recomandate

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri