Setari Cookie-uri

Grădinărit la interior: Cum ne protejăm sănătatea psihică în timpul izolării

Multe state europene și americane se luptă cu al doilea val de infectări cu COVID-19, iar temperaturile specifice lunilor de iarnă contribuie la procentul foarte mare de oameni care petrec timpul în interiorul locuințelor în aceste luni.

Backyard Sunset, o platformă emergentă pentru grădinărit și echipamente tehnice - prezintă informații interesante pentru cei care doresc să încerce „indoor gardening” în perioada următoare.

Studiile arată avantajele acestui trend

Chiar dacă marile companii au anunțat deja că vaccinul anti-covid (precum Pfizer & Biontech, Moderna, AstraZeneca) iar campania de vaccinare a început deja, conform unui studiu recent realizat de Comisia Europeană pentru Turism (European Travel Commission) oamenii vor mai aștepta câteva luni înainte să călătorească intens din nou. Studiul la care au participat 6000 de oameni din 8 țări mari europene arată că mai puțin de jumătate dintre respondenți sunt dispuși să plece într-o călătorie cu avionul imediat după ce vaccinul va fi disponibil. Măsurile restrictive care pot apărea în timpul vacanțelor încă sunt o piedică majoră în deciziile călătorilor de a-și achiziționa următorul bilet.

Citește și:

Pe de altă parte, petrecând atât de mult timp în interiorul locuințelor, va trebui să avem și mai multă grijă de sănătatea noastră psihică, un lucru nu tocmai simplu în aceste perioade instabile. Un articol științific publicat pe platforma US National Center for Biotechnology Information Search arată că, pe lângă menținerea contactelor sociale și asigurarea nevoilor de bază, este foarte folositor să avem un program structurat în care să includem activități care să ne stimuleze fizic și psihic.

Photo: Unsplash.com

Ce putem face în această privință

Grădinăritul a fost dintotdeauna o activitatea de bază pentru omenire, atât pentru beneficiile materiale - recolta - cât și pentru cele psihice. Doar pentru că nu mai putem face acest lucru în aer liber nu înseamnă că nu putem face asta deloc. De fapt, piața de „indoor gardening” s-a dezvoltat extrem de mult în ultimii ani, aducându-și aportul în ideile noi privind designul de interior sau diversificând produsele organice în bucătăriile de pretutindeni.

Citește și:

Contrar credințelor populare, nu avem nevoie de o curte mare pentru a ne bucura de propria noastră grădină. O dată cu creșterea interesului pentru casele și spațiile minimaliste au apărut și numeroase metode care ne pot ajuta să avem o grădină de interior folosind un spațiu extrem de redus.

Photo: Unsplash.com

Grădinărit pentru începători. Cum se face?

1. Este important să alegem cu atenție spațiul în care vom păstra plantele. În mod ideal, ar trebui să găsim un loc în care există lumină naturală cât mai multe ore pe zi, dar care s-ar potrivi și din punctul de vedere al esteticii de interior, în funcție de designul fiecărei locuințe. Este bine să luăm aceste lucruri în calcul de la început, pentru a evita mutarea ulterioară a plantelor.

Citește și:

    Câteva idei în această privință pot include și crearea unui „perete viu”, alegerea unor plante agățătoare sau atârnătoare, sau pur și simplu ignorarea luminii naturale și înlocuirea ei cu o lumină artificială pentru creștere.

    Photo: Unsplash.com

    2. Previzualizarea viitoarei grădini de interior ne va ajuta să alegem cele mai potrivite plante, care se vor încadra perfect în decor. Există multe plante suculente (precum Sempervivum tectorum, Echeveria elegans, Kalanchoe tomentosa) care pot arăta foarte bine în designul de interior și care necesită destul de puțină îngrijire. Cei care preferă să consume propriile condimente, legume sau fructe pot alege cu ușurință diverse soiuri de ardei iuți, roșii cherry, limete, busuioc, rozmarin și multe altele. Desigur, combinațiile sunt, de asemenea, o idee foarte bună, cu atât mai mult cu cât magazinele online oferă soluții tot mai diverse în această privință.

    Citește și:

      3. Găsirea luminii potrivite pentru creștere. Cu excepția cazului în care spațiul de lângă fereastră permite așezarea ghivecelor, plantele vor avea nevoie de ajutor suplimentar pentru realizarea fotosintezei, deci lumina artificială pentru creștere devine extrem de necesară. Cea mai bună soluție o reprezintă luminile de tip High Intensity Discharge (HID), dar este important să găsim și soluția vizuală cea mai potrivită, pentru a ne asigura că vom fi încântați de fiecare dată când vom privi aranjamentul pe care îl îngrijim.

      4. Plantarea și îngrijirea. Este important să găsim un sol potrivit pentru condițiile de interior, sau putem alege și un sistem hidroponic, dacă preferăm ajutorul tehnologiei în acest proces. Oricare ar fi opțiunea, fertilizatorii devin indispensabili atunci când ne dorim să avem o grădină interioară, pentru a asigura nivelul optim de nutrienți necesari pentru o creștere rapidă și sănătoasă. Temperatura și umiditatea trebuie constant monitorizate și reglate, dar valorile sunt specifice fiecărei plante, prin urmare timpul de documentare trebuie adăugat în acest proces. Senzorii cu transmitere wi-fi pot fi de ajutor pentru cei care doresc să nu aibă grija monitorizării constante, ci să primească notificări pe smartphone atunci când intervențiile devin necesare.

      Citește și:

        „Perioadele de izolare din timpul acestei pandemii ne-au arătat că tot mai mulți oameni caută activități manuale care să le aducă și o satisfacție pe termen mediu, atunci când pot culege roadele muncii, în sensul cel mai propriu.

        Evoluția tehnologică își face simțită prezența și în acest domeniu, iar gadgeturile devin tot mai atractive, cu atât mai mult cu cât o bună parte din resursele materiale sunt direcționate către astfel de achiziții. Sistemele hidroponice sau aeroponice atrag atenția iubitorilor de gadgeturi care descoperă acum acest tip de activități.

        Viitorul nu poate fi decât verde!” - George Stanton, fondatorul BackyardSunset.

        Vizionare placuta


        Kudika
        29 Decembrie 2020
        Echipa Kudika
        Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

        Ti-a placut acest articol?

        Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.