Setari Cookie-uri

Cum să profitați la maxim de multicookerul dvs.

În fiecare săptămână, se pare, apare pe piață un nou gadget de multitasking cu promisiuni care vă vor face viața culinară mai ușoară sau cel puțin mai interesantă. 

În ultimii ani, pe fondul multitudinii de progrese în tehnologia bucătăriilor, există un instrument nou care și-a făcut drum în milioane de case și s-a înrădăcinat în rutinele zilnice într-un asemenea grad încât și-a creat propria subcultură: multicookerul.

Desigur, există un motiv pentru care aceste aparate tip multicooker au devenit atât de populare. Cea mai mare este caracteristica lor de gătit sub presiune, care poate reduce semnificativ timpul de gătit. Alte avantaje includ mai puține vase și tigăi murdare, arome mai concentrate și mai puțină căldură în bucătărie.

Preparatele care ar dura, de obicei, o jumătate de zi pentru a fi gătite pot fi gata să fie servite în jumătate din timp, atunci când utilizați un multicooker. Nu este nevoie să stați deasupra unui aragaz, urmărind mâncarea cum gătește sau să vă asigurați că sunteți acasă când este gata. În plus, un multicooker nu va încălzi întreaga bucătărie, așa cum o poate face cuptorul.

Citește și:

Acest aparat versatil are, de asemenea, funcții de gătit sub presiune, abur, sotat și gătit lent. Unele modele mai noi pot, de asemenea, să se prăjească în aer, să deshidrateze și să gătească sous vide.

Ce este un multicooker?

La fel ca prăjitorul de pâine sau robotul de bucătărie, un multicooker este un aparat de blat. În timp ce gătitul sub presiune este, cel mai probabil, caracteristica despre care veți auzi cel mai mult, multicookerele oferă adesea opțiuni pentru gătit lent și fier. Alte caracteristici specifice produselor alimentare pot include orezul, fasolea și iaurtul. Unele modele includ presetări specifice felurilor de mâncare (supă, păsări de curte, terci etc.), dar mulți autori de cărți de bucate și rețete recomandă să vă limitați la setările de gătit sub presiune obișnuite, pentru un control mai mare asupra căldurii și timpului.

Citește și:

Multicookerele constau dintr-o oală așezată peste un element de încălzire în interiorul unei baze mari. Funcția de gătit sub presiune funcționează prin crearea unui mediu sigilat. Odată ce aparatul „ajunge la presiune”, lucru care poate dura de la câteva minute la jumătate de oră, în funcție de ce sau cât de mult gătiți sau de puterea mașinii, aerul și aburul nu vor mai scăpa. Când se întâmplă acest lucru, este necesară mai multă energie pentru a provoca fierberea lichidului, crescând punctul de fierbere. Acest lucru, la rândul său, face ca mâncarea să gătească mai repede. Rețineți că există, de asemenea, oale sub presiune, care ating o presiune și mai mare și, prin urmare, gătesc mâncarea și mai repede.

Citește și:

Cum să folosiți un multicooker

Iată câteva sfaturi de pregătire pentru a vă ajuta să începeți să gătiți cu un multicooker.

  • Nu umpleți prea mult vasul cu lichid. Excesul de lichid poate ieși din supapa de aerisire, mai ales atunci când gătiți sub presiune, deci nu treceți niciodată dincolo de linia de umplere maximă.
  • Lăsați loc pentru extindere. Rețineți că fasolea și alte alimente uscate absorb lichid și se umflă în timp ce gătesc, așa că nu umpleți vasul dincolo de jumătatea sa.
  • Adăugați întotdeauna puțin lichid. Pentru a crește presiunea, aparatul are nevoie de o cantitate minimă de lichid în oală. Verificați manualul pentru cantitatea corectă - poate fi de oriunde de la câțiva mililitri la o cană. Aveți grijă să nu exagerați. Capacul etanș împiedică evaporarea lichidelor, așa cum se întâmplă în gătitul convențional, ceea ce poate duce la un vas plin cu apă.
  • Țineți laptele până la sfârșit. Laptele și alte produse lactate cremoase se pot opări sau coagula sub presiune, așa că adăugați-le după terminarea procesului de gătit sub presiune.
  • Dezinfectați capacul. Etanșarea din silicon de pe capac poate păstra mirosurile alimentelor. Îndepărtați mirosurile persistente cu o înmuiere în oțet de 3 minute înainte de spălare. Sau achiziționați un al doilea inel, rezervat doar anumitor preparate.
  • Țineți cont de timpul total. Trebuie să luați în calcul încă 10 - 15 minute pentru ca aparatul să ajungă la presiune și apoi să o elibereze din nou. Acest lucru poate adăuga o jumătate de oră la timpul de gătit și, dacă nu țineți cont de el, poate întârzia semnificativ cina.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Martie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.