Setari Cookie-uri

5 Ingrediente cheie ale unei relații de cuplu sănătoase

Cele mai longevive relații, cu o conexiune puternică, în care cei doi parteneri trăiesc clipe minunate împreună, dar reușesc totodată să depășească obstacolele vieții, care unoeri pot fi foarte grele, au câteva secrete comune, baze ale interacțiunii între parteneri.

Sigur că fiecare cuplu este unic, iar modul în care cei doi parteneri își gestionează valorile, timpul și reusrsele este caracteristic fiecărei relații, însă sunt câteva puncte-cheie pe care le întâlnim în general în acele relații puternice, profunde, pe care ne dorim să le punem în lumină.

Dincolo de aceste „ingrediente”, este important de asemenea ca cei doi parteneri implicați în relația de cuplu să fie compatibili, să aibă valori de viață relativ comune, să meargă împreună în aceeași direcție și să se schimbe amândoi fără a perturba cuplul, căci da, în timp, toți oamenii se schimbă, puțin câte puțin, cu fiecare experiență acumulată.

5 Ingrediente ale unei relații de cuplu sănătoase

Respectul reciproc

Într-un cuplu în care cei doi parteneri se iubesc cu adevărat, fără excepție își va face loc respectul. Cei doi caută să se înțeleagă unul pe celălalt, și nu să își reproșeze diverse inconveniente sau să își arunce vorbe dureroase. Este cumva intuitiv de ce se întâmplă astfel. Nu îl poți vedea pe partenerul tău într-un mod rău, nu îi poți vorbi cu ură și mai ales nu îți dorești să îl rănești atunci când îl iubești. Nu îi poți arunca vorbe ofensatoare, pentru că îl vezi într-o lumină bună. Nu îl poți jigni, căci tu apreciezi la omul de lângă tine tot ce este mai bun. Acesta nu înseamnă neapărat că nu îi cunoști vulnerabilitățile. Ci din contră, să îi cunoști cuiva punctele sensibile, vulnerabile, este un dar al acelei persoane pentru tine, un dar de preț de care este bine să ai mare grijă.

Citește și:

Valorile în viață

Modul în care fiecare își vizualizează fericirea reprezintă un punct important în relații. Dacă unul dintre parteneri are valori opuse celuilalt, este posibil să apară ruptura. Nu este exclus ca unul dintre parteneri să se schimbe, să descopere că se simte mai bine, mai împlinit și fericit în valorile celuilalt, însă nu schimbarea este ținta cuplului. Ci conviețuirea, armonia în relație.

Astfel că, atunci când unul dintre parteneri își dorește, de exemplu, să locuiască într-un oraș mare, aglomerat, unde să își dezvolte cariera și abilitățile, iar celălalt visează la o căsuță pe pământ smulsă ca dintr-un colț de rai unde să își găsească liniștea și să își împartă timpul cu persoana iubita și familia, ei bine în astfel de cazuri când valrile proiectate de cei doi sunt foarte diferite, este posibil ca relația să se sufoce la un moment dat.

Citește și:

Cuplurile longevive au, în general, aceleași idei despre viitor și fericirea le este adusă cam de aceleași ingrediente.

Foto: By Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com

Modul în care văd viitorul

Ei bine, acest aspect este legat de punctul precedent. Atunci când cei doi parteneri își proiectează viitorul în aceeași direcție, pentru că așa simt cu adevărat și nu pentru că se lasă influențat de celălalt partener. Atunci șansă că acel cuplu să se dezvolte pe zi ce trece și relația lor să devină cât mai profundă este foarte mare. Așadar dacă ambii parteneri își dorec o familie, cu copii, dacă ambii sunt dispuși să facă anumite sacrificii în relație, dacă își alocă spațiu și încredere reciprocă, dacă își fac planurile astfel încât, involuntar, să îl includă și pe celălalt, cu siguranță că pe cei doi îi leagă sentimente de dragoste adevărată. Citește continuarea în pagina 2 >>

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 August 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.