Tot mai mulți cercetători în neuropsihologie și antropolgie demonstrează că suntem născuți pentru a iubi. Helen Fisher (probabil, cel mai renumit antropolog ce studiază creierul și iubirea), autoarea cărții Anatomia iubirii, ne aduce dovezi științifice care susțin că dragostea este un impuls uman și reprezintă unul dintre sistemele cerebrale principale, implicat în emoții, pe care omul îl prezintă în evoluția sa de acum 3 milioane de ani.

Helen Fisher simplifică și clasifică 3 căi ale iubirii, astfel:

    Atracția fizică – impulsul sexual care ne îndeamnă spre reproducere și perpeturarea speciei; Dragostea romantică – este aceea care ne determină să iubim o singură persoană, la un moment dat, să ne concentrăm atenția și sentimentele doar asupra acesteia; Atașamentul profund – iubirea matură, puternică și echilibrată, care ne ajută să ne clădim o relație de cuplu puternică, să facem echipă cu partenerul, să creștem copiii împreună.

Dintre toate cele 3 căi ale iubirii, dragostea romantică pare să prezinte cel mai mare impact asupra omului. Dar cum iubirea vine, poate să și plece... De aceea o parte din gândurile și activitățile noastre este bine să meargă către cuplu, prin itermediul cărora putem cultiva și dezvolta relația de dragoste pe care o avem.

5 idei care ne ajută să cultivăm iubirea în cuplu Atinge, îmbrățișează

Tot mai multe studii ne arată cât de importante sunt pentru suflet și pentru relații atingerile și îmbrățișările între parteneri. O îmbrățișare în fiacre zi și o ținere de mâna poate readuce pasiunea și tandrețea în cuplu. Par gesturi simple, dar nu asta căutăm cu toții?

Schimbă defensiva cu deschiderea

De multe ori ni se întâmplă să ne simțim acuzați pe nedrept sau să ne fie greu să ne exprimăm emoțiile, motiv pentru care intrăm în defensivă, vrem să ne apărăm sau să demonstrăm că avem dreptate și astfel, în loc să comunicăm ceea ce dorim de fapt, reușim să susținem o ceartă.

Într-o relație puternică, partenerii își deschid sufletul, își îmbrățișează vulnerabilitățile, se corectează cu blândețe unul pe celălalt, sunt sinceri atunci când nu au aceeași părăre și participă fiecare la dezvoltarea emoțională a celuilalt. Însă, fără deschidere, nimic din toate acestea nu poate fi posibil.

Înlocuiește gândurile negative despre partener cu cauze ale comportamentului sau sau cu soluții

Desigur, nu încurajăm relațiile toxice, abuzul de orice fel, posesivitatea, gelozia și toate acele „capcane” care ruinează o relație. Ne referim mai degrabă la acele gânduri negative mărunte. De exemplu gânduri ca: „oare a vrut să mă acuze prin ceea ce a zis, eu ce să înțeleg?” le putem transforma în întrebare directă: „nu îmi este clar ce ai vrut să spui, te referi la... sau la...?”. De multe ori interpretăm negativ unele situații, fără că gândurile noastre să fie reale. Citește continuarea în pagina 2 >>

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: