Setari Cookie-uri

Aceste 4 tipuri de răspunsuri din cearta cu partenerul anunță probleme în comunicare

Știm deja că problemele în comunicare stau la baza rupturii relațiilor de cuplu, iar psihologi cu renume afirmă astăzi că partenerul de viață nu există, ci relația cu acesta se construiește. Iar unul dintre pilonii de baza ai acestei construcții relaționale (și de viață am putea spune) este tocmai comunicarea.

Mergând pe acest fir, practicanții Metodei Gottman privind vindecarea relațiilor de cuplu ne mărturisesc că sunt 4 răspunsuri care anunță probleme în comunicare. Acestea reprezintă, de fapt, ceea ce simțim noi atunci când ne certăm cu partenerul de viață, când apare un conflict pe care încercăm să îl rezvolvam. Pare ușor de spus să comunici neajusnurile și nevoile tale, dar contează atât de mult cum o faci și cum reacționează celălalt atunci când tu îți expui vulnerabilitățile.

Iată care sunt cele 4 tipuri de reacții, răspunsuri pe care le putem simți atunci când comunicarea în relație nu merge în direcția cea bună.

Răspuns prin critică

Acest tip de răspuns nu vine cu soluții la problemele pe care celălalt le ridică sau le prezinta în față noastră, ci mai degrabă tinde să genereze alte probleme, în plus. Prin critica noastră, celălalt se poate simți devalorizat, nedreptățit, neapreciat, neînțeles. Niciunul dintre aceste sentimente nu poate avea efect constructiv.

Citește și:

Răspuns defensiv

Când începem să ne scuzăm sau să aducem tot felul de argumente pentru a ne susține punctul de vedere, ceea ce este firesc până la un punct, putem cădea în zona defensivei, unde tot ce ne dorim cu adevărat este să dovedim că avem dreptate.

În realitate, nu putem avea dreptate întotdeauna. Sau cel puțin nu în totalitate, căci, pe undeva, și noi purtăm partea noastră de vină. Scopul nu este acela de a ne apăra sau de a ne învinovăți, ci de a descoperi și a accepta ce nu a fost bine, ca data viitoare să evităm un posibil conflict.

Absența aparentă a răspunsului și închiderea în sine

Sentimentul că, și dacă ne spunem punctul de vedere, va fi în zadar și nu ne va fi ascultat, determină tendința de a ne simți neînțeleși, neacceptati și, prin urmare, ne închidem în noi, fără să mai transmitem partenerului ceea ce gândim. Când ajungem în acest punct, este cu siguranță o problema în ceea ce privește comunicarea în cuplu.

Citește și:

Răspuns prin pierderea respectului

Când se ajunge la pierderea respectului, la violență verbală sau fizică, la amenințări, relația este deja compromisă. Pirderea respectului în comunicarea dintre parteneri poate avea, ca și cauze ce devin motive cumulative, diverse dependențe, cum ar fi cea de alcool. Când se întâmplă astfel, siguranța cuplului devine și mai amenințată.

Deși nu ar trebui să resimțim niciunul din răspunsurile de mai sus atunci când avem o discuție în contradictoriu cu partenerul de cuplu, totuși, adeseori, se întâmplă chiar să exprimentam mai multe dintre aceste reacții și nu doar una.

Oricare dintre cei 4 „cavaleri” ai comunicării conflictuale anunță probleme în comunicare, iar aceste probleme au, de fapt, rădăcini mai adânci, cum ar fi în traume ale copilăriei. Vindecare copilului interior ne poate aduce cu adevărat echilibru în viață și în relații.

Citește și:

Putem depăși aceste obstacole citind literatură de specialitate, din domeniul psihologiei, comuncarii și psihologiei cuplului, iar când nu reușim singuri, putem cere ajutorul psihoterapeutilor. Cu toții avem dreptul și nevoia de a dezvolta relații amoroase sănătoase.

Vă recomandăm să citiți și:

Comunicarea nonviolenta - Marshall B. Rosenberg – carte disponibila pe Libris.ro

Inteligenta erotica - Esther Perel – carte disponibila pe eMag.ro

Foto: De la LightField Studios/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
9 Februarie 2021
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.