Setari Cookie-uri

Cavalerii întunecați ai relațiilor: „sacrificiile” în numele iubirii

De la micile compromisuri firești într-o relație și până la ceea ce simțim ca „sacrificii” este o prăpastie în care unii parteneri cad, mânați de speranța și iluzia unui „va fi mai bine”. Cât suntem dispuși să sacrificăm de dragul relației și unde ar trebuie să stabilim limitele, pentru a nu ne pierde pe noi?

În cazuri destul de rare, aceste sarcirifii în iubire au darul de a întări relația, însă, de cele mai multe ori, ele reprezintă pilonii epuizării, nefericirii, despărțirii. Fiecare partener din cuplu ar putea stabili care este limita peste care nu ar dori să treacă, iar dacă mai târziu va accepta să încalce acea limita, promisiune față de propria persoană, să reevalueze dacă este sau nu în regulă pentru fericirea sa personală, în raport cu situa relației în care se află.

Ca și exemplu mai clar am putea vorbi despre depășirea situației în care partenerul a înșelat. Dacă află de incident că s-a petrecut undeva în trecutul îndepărtat, poate într-o perioadă de instabilitate a repatiei, dar legătură între cei doi parteneri s-a reluat și și-a recăpătat echilibrul și puterea, poate că partenerul înșelat poate decide să „treacă peste”. În altă situație însă, când episodul de inselare capătă conotații tulburătoare, este poasibil ca trecerea peste episod să reprezinte un adevărat „sacrificiu” pentru relația respectivă, iar acest sarcificiu poate avea efecte devastatoare emoțional și relațional.

Citește și:

Când suntem răniți sau ne putem răni cu adevărat partenerul

Să vorbim deschis în acest articol despre adevărul din spatele pozelor cu cupluri zâmbitoare și aparent fericite, căci în spatele acestor imagini fericite stau încercări reale cu care fiecare dintre noi ne-am confruntat măcar o dată în relațiile noastre.

Este important să știm că atunci când se ajunge la aceste „sarcrificii”, puncte de cumpănă în relație, fie din neștiință, din lipsa comunicării sau pur și simplu din neputință (cum ar fi din lipsa de timp sau din cauza unei boli care ne limitează nivelul de energie pentru a face tot ce ne propunem sau orice altă situație care, într-un curs firesc, ne determină alt ritm decât cel sperat), ei bine în toate aceste situații putem găsi soluții, dacă cuplul este bazat pe iubire adevărată, pe o conexiune matură și profundă și fiecare partener este dispus să își dezvolte mai mult latura emoțională și cea a comunicării.

Citește și:

Iată care sunt cele mai dificile și sensibile situații de cumpănă ce se întâlnesc des în relațiile de cuplu:

Lipsa implicării afective în cuplu

Mângâierile, micile gesturi de tandrețe și romantism, cuvintele frumoase și complimentele, îmbrățișările, atingerile, comunicarea empatică sunt adesea înlocuite prin exprimarea frustrărilor, prin certuri și învinuiri, critică și reproș. O simplă comutare, înlocuire a gândurilor negative față de partener cu cele positive reprezintă un pas foarte benefic în relație.

Terapia de cuplu, dar și cărți precum cele de mai jos sunt de ajutor pentru a depăși o astfel de provocare în relație:

  • Cele cinci limbaje ale iubirii - Gary Chapman
  • Spun asta doar pentru că te iubesc. În ce fel modul în care vorbim poate să clădească sau să distrugă relațiile de familie, Deborah Tannen
  • Cum să asculți și să te faci ascultat, Alain Braconnier
  • Abilități de relaționare în cuplu - Cum să construiești o relație mai bună

Lipsa implicării financiare în cuplu

Fie unul dintre parteneri nu mai are un loc de muncă, fie banii câștigați nu sunt investiți în mod egal în relația de cuplu sau indiferent cum se întâmplă această inegalitate, totuși lipsa implicării financiare în cuplu rămâne una dintre cele mai întâlnite probleme din relații. Stabilirea unui tabel comun de cheltuieli și a unui buget comun, transparent pentru ambele părți, pe care ambii parteneri îl pot accesa oricând și completa, poate reprezenta un prim pas în conștientizarea și a celuilalt a acestor probleme. De asemenea, găsirea unor soluții sincere, cu care ambii parteneri să fie de acord poate aduce armonie în cuplu.

Citește și:

Foto: delcarmat, Shutterstock

De asemenea, se pot trasa niște limite în cuplu, de exemplu până unde este cumpătarea și de unde începe zgârcenia, până unde este relaxarea și de unde începe exagerearea cheltuielilor. Listele cheltuielilor lunare pot fi de ajutor.

Înșelarea – cumpăna încrederii

Încrederea nu se poate impune, nu se poate cumpăra, aceasta se câștigă. Iar odată pierdută, reclădirea acesteia reprezintă o muncă intesiva, dificilă și persistentă. În cuplurile unde unul dintre parteneri a înșelat, inevitabil apare o fisură, chiar dacă celălalt alege să se comporte ca și când n-a existat. În astfel de situații, de multe ori lucrurile nu se pot rezolva de la sine, apărând fie despărțirea, fie nevoia de a apela la un terapeut expert în terapia de cuplu. Pierderea încrederii are repercursiuni grave și pe termen lung, iar cel înșelat are nevoie, pe lângă recâștigarea încrederii în partener, să își refacă stima de sine, zdrobită în relație, să își depășească temerile, anxietatea, uneori comportamentele mergând spre depresie sau chiar atacuri de panică.

Citește și:

Puteți citi și:

  • De ce înșelăm: cartea „Regândirea infidelitățîi ” – Cărți Cheie
  • „Mă mai iubești? - Viața în cuplu după infidelitate“ - Christophe Fauré

Lipsa implicării în activitățile casnice

Dacă până nu demult bărbatul era cel care mergea la muncă, iar femeia se ocupa de copii și treburile casnice, ei bine lucrurile s-au schimbat cu o viteză uluitoare, timp în care, deși concepțiile au rămas aceleași, totuși femeia nu mai face același lucru, ci merge și ea la muncă, își clădește o carieră, are un statut social, are alt stil de viață. În această situație, evident că și treburile casnice ar trebui să fie împărțite într-o manieră încât ambii parteneri să intervină relativ egal în ceea ce privește căminul, spațiul comun al cuplului. Această împărțire a responsabilităților casnice poate rezolva o bună parte dintre frustrările care se adună în cuplu.

Citește și:

    Adicțiile – dușmani ai relațiilor de orice fel

    Printre acestea enumerăm: jocurile de noroc, alcoolul, drogurile și alte substanțe care modifică pe termen lung sau scurt comportamentul cuiva și dau depedență. Adicțiile se „repara” dificil și necesită atât implicarea întregii familii și a cunoscuților, cât și apelarea la diverse terapii care s-au divedit eficiente în situația respectivă, de la cele medicale la psihoterapie. De asemenea, celălalt partener de cuplu poate necesita consiliere psihologică și adesea poate descoperi că relația sa a fost una abuzivă Citește continuarea articolului în pagina 2 >>

    Vizionare placuta


    Kudika
    23 Martie 2021
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.