Setari Cookie-uri

Când partenerii dorm separat: practică benefică pentru cuplu?

Când ne gândim la viața unui cuplu, probabil că ne este greu să ne imaginăm că cei doi parteneri ar putea dormi separați, fiecare în patul său, în altă camera. Și totuși, multe cupluri practică dormitul astfel. Este sau nu este benefic pentru relația celor doi?

De ce ajung doi parteneri să doarmă în camere diferite?

Desigur, nu vorbim despre o ceartă, ci despre o alegere cu care ambii parteneri sunt de acord.

Se întâmplă ca atunci când cei doi au un program de muncă diferit, unul dintre parteneri sforăie de exemplu, lasă televizorul aprins pe timpul nopții sau are nevoie de anumite condiții pentru a dormi (temperatura în camera să fie mai înaltă sau mai scăzută, utilizarea unor aparate pe timpul nopții, cum ar fi un aparat nebulizator etc.), astfel că o soluție practică și eficientă ca cei doi să se bucure de calitatea somnului de noapte ar fi să doarmă separat.

Calitatea somnului de noapte este deosebit de importantă pentru sănătate. Numeroase studii, dar și concluzii ale practicienilor, psihologilor și medicilor arată că un somn de noapte neodihnitor conduce la tulburări psihice de tip oboseală cronică, scăderea capacității de atenție și memorare, iritabilitate, nervozitate, anxietate sau depresie.

Citește și:

De asemenea, privarea de somn sau somnul neodihnitor accelerează unele afecțiuni, cum sunt cele hormonale, bolile de inima și circulatorii, migrena si scade imunitatea.

Care ar putea fi beneficiile dormitului separat?

  • Cu siguranță pot fi subliniate câteva beneficii incontestabile:
  • Fiecare partener își poate realiza propriul program inainte de somn, fără a-l mai deranja pe celălalt;
  • Partenerii își pot seta temperaturi diferite în camera de somn, în funcție de preferințe;
  • Fiecare partener își poate satisface condițiile sale de somn: condiții medicale, urmărirea unui program tv, folosirea păturii fără riscul de a fi „furată” de partener etc.;
  • Fiecare partener se poate trezi la ce ora dorește dimineața, fără a-l deranja pe celălalt;
  • Când este cazul, unul dintre parteneri poate păstra o lumină de veghe fără ca celălalt să simtă vreun disconfort;

Cu alte cuvinte, dormitul separat conferă o anumită independența și libertate asupra somnului de noapte, favorizând îndeplinirea tuturor condițiilor pentru o calitate cât mai bună a somnului. Citește continuarea în pagina 2 >>

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 August 2021
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.