Setari Cookie-uri

3 Uși de scăpare: Cum poți ieși dintr-o relație toxică

Adesea relațiile toxice sunt pomenite atunci când vine vorba de cuplu, însă ele pot atinge orice tip de relație, de la cea parentală, la prietenie, rudenie, profesională etc. În ultimii ani, psihologii au atras tot mai mult atenția asupra acestui subiect, care a început să fie tot mai conștientizat de fiecare dintre noi.

3 Uși de scăpare: Cum poți ieși dintr-o relație toxică

O relație toxică are multe fețe, ba chiar am putea spune că ar putea avea atâtea măști câte relații sunt.

Însă întotdeauna această toxicitate emoțională are un numitor comun: acela că te determină să te simți lipsită de valoare, parcă niciodată suficient de bună, cu o stimă de sine scăzută până la depresie și stări anxioase.

O relație toxică îți taie aripile, îți frânge avântul în viață sau în carieră.

Iată câteva modalități de a reuși să ieși dintr-o astfel de relație.

Ai mereu grijă să îți construieșți independența

Indiferent că este o relație de cuplu sau de altă natură, lucrează la pârghiile tale de independență.

Citește și:

Una foarte importantă este legată de bani. Așadar învață, fă cursuri, caută loc de muncă, îndrăznește să organizezi lucrurile astfel încât să îți rămână și timp să poți lucra. Astăzi a devenit și mai ușor să îți găseșți un job în care să poți lucra de acasă ori poți începe o afacere mai ușoară, un blog sau un vlog.

În tot cazul, ai mereu grijă să reușești să ai veniturile tale personale.

relatie toxica Foto:Nicoleta Ionescu/ shutterstock.com

Ai grijă de sănătatea ta psihică și fizică

Dacă de dependență financiară este mai ușor de scăpat, de cea legată de sănătate este mult mai greu.

Așadar, încerca să nu îți neglijezi niciodată sănătatea, orele de somn și stilul de viață. Fă mișcare și rămâi activă ori de câte ori poți. În schimb, sportul reprezintă și o cale de a ameliora sau a alunga depresia și anxietatea, având efecte anxiolitice și de generare a hormonilor stării de bine.

Citește și:

Încearcă să adopți un stil de viață sănătos, cu o alimentație cât mai curată, bogată în fructe și legume, în preparate de casă, limitând semipreparatele sau alte mâncăruri din comerț care pot avea diverse adaosuri. Bea apă și nu sucuri. Consumă probiotice, conținute, în general, în alimentele fermentate.

Mergi la medicul de familie pentru analizele anuale și realizează un screening complet, inclusiv ginecologic și ecografic, an de an. Majoritatea acestor analize sunt gratuite prin asigurarea de sănătate.

Fă-ți tribul tău

În general, în relațiile toxice, adesea cel agresat este și izolat de prieteni, de membri ai familiei. Dar astăzi este mai ușor să comunicăm prin intermediul internetului și telefonului.

Încercă să nu rupi niciodată sau să reclădești relații cu oamenii calzi cu care rezonezi.

Citește și:

Poate fi vorba despre o prietenă, o colegă, mama sau alt membru al familiei. În tot cazul, caută persoane apropiate, în care ai încredere și cărora să le poți cere ajutorul sau pe care să te poți baza la nevoie, măcar și pentru câteva săptămâni de zile.

Acești oameni îți pot rămâne aproape când vei dori să ieși definitiv din relația care îți face rău și să mergi pe drumul tău.

Se poate întâmpla să îți poți permite un psihoterapeut. Dacă da, nu îl ocoli, este o oportunitate foarte bună de a depăși astfel de crize în viață și vei primi sfaturi care te ajută să treci mai ușor prin tot acest proces de conștientizare și separare privind o relație toxică.

Sursa foto articol: Jakub Krechowicz/ shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Octombrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.