Setari Cookie-uri

Semnale de alarmă că nu reușiți să comunicați eficient în cuplu

Mulți experți susțin importanța comunicării în cuplu, însă în realitate comunicare eficientă este mult mai dificilă decât pare. Mai mult decât atât, problemele de comunicare nasc alte probleme, în cascadă. Tocmai de aceea este bine să identificați situațiile când în cuplu problemele sunt, de fapt, generate de lipsa comunicării și conexiunii între voi.

Semnele care trădează deficiențele de comunicare în cuplu

Ambiguitatea în discuții

Lipsa exprimării clare lasă loc de interpretare, tocmai de aceea este bine să găsiți o posibilitate de a comunica astfel încât să fiți siguri că vă faceți înțeleși.

Dacă unul dintre voi vrea să transmită ceva și constată că celălalt a înțeles cu totul altceva sau s-a simțit ofensat degeaba, foarte probabil există o deficiență în comunicarea voastră.

Că tot vorbim despre interpretări, mare atenție la rănile trecutului și frustrările personale. Atunci când acestea sunt atinse, avem tendința de a intra în defensivă și începem cearta, chiar dacă celălalt nu a avut intenția de a ne jigni sau de a ne face să ne simțim rău.

Cu toate aceste, un mesaj simplu se poate transforma într-o ceartă, iar comunicarea nu și-a mai atins scopul.

Citește și:

Cum să remediezi: Încurajează o comunicare deschisă și sinceră. Fii clară în exprimarea gândurilor tale și încurajează partenerul să facă același lucru. Fă exerciții de ascultare activă pentru a înțelege mai bine ce spune celălalt. Și reciproca este valabilă, desigur.

Lipsa ascultării empatice

Este o diferența între a auzi ce spune celălalt și a înțelege ce spune.

Ascultarea empatică se referă la rezonarea cu sentimentele celuilalt atunci când își exprimă gândurile.

Poate uneori doar ne plângem și avem nevoie de un umăr de susținere, alteori căutăm sfaturi sau soluții sau pur și simplu vrem să lăudăm ceva sau să spunem ce ne deranjează.

Atunci când unul dintre parteneri experimentează sentimente de respingere în comunicare sau se simte adesea neînțeles, neascultat, foarte probabil lipsește empatia celuilalt din comunicare.

Citește și:

De asemenea, atunci când vulnerabilitățile sau problemele sale sunt bagatelizate, minimizate, ca și când nu sunt importante, tot empatia este cea care lipsește.

Adesea, lipsa empatiei în comunicare duce la sentimente de singurătate în relație.

Îți recomandăm și articolele:

SEMNE CĂ EȘTI SINGURĂ ÎN RELAȚIE, CHIAR DACĂ ÎȚI GĂSEȘTI SCUZE

Cultivă empatia dacă dorești să creezi relații profunde

Problemele sensibile sunt mereu evitate

Încă un semn al comunicării deficitare în cuplu îl reprezintă evitarea discutării problemelor sensibile.

Important este să realizați că atâta vreme cât le ocoliți, ele vor sta mereu în drumul vostru. Vor fi tot acolo și nu or să dispară de la sine.

Foto: metamorworks/ shutterstock.com

Citește și:

Întreruperi frecvente și nepăsare în comunicare

Unul dintre parteneri vorbește, însă celălalt pare plecat cu gândurile. Sentimentul de a „vorbi singur” este adesea prezent. Aceasta înseamnă nepăsarea sau neimplicarea în comunicare.

La polul opus, se remarcă dorința de a impune propriile păreri sau argumente, adesea agresiv, intervenind peste celălalt fără a-l lăsa să-și termine ideea sau să vorbească.

Acest tip de comunicare este abuziv și generează nu doar frustrări între cei doi, dar și blocaje în înțelegerea mesajelor. Practic comunicarea nu își poate atinge scopurile eficiente și benefice, ci se transformă în ceartă și frustrare, nedreptate, țipete până la violență verbală.

Citește și:

Unul dintre parteneri dispare pur și simplu din conversațiile în contradictoriu

Chiar dacă nu sunt comode, conversațiile în contradictoriu sunt necesare și chiar normale. Așa cum este imposibil ca doi oameni să fie la fel, să gândească la fel, este evident că, la un moment dat, vor avea diferențe de opinie pe care și le pot accepta reciproc, dacă doresc.

Însă când unul dintre parteneri își exprimă nemulțumirile sau argumentele și celălalt părăsește conversația pur și simplu, ei bine putem vorbi din nou despre deficiențe în comunicare.

Acest abandon al conversației este chiar abuzivă, celălalt fiind lăsat pur și simplu fără nicio cale de exprimare, singur, izolat în propriile gânduri și încercări.

Dacă partenerii nu reușesc să remedieze împreună deficiențele de comunicare, ceea ce se întâmplă frecvent pentru că necesită mult lucru cu propria persoană, aceștia pot apela la terapia de cuplu.

Citește și:

Sursa foto articol: fizkes/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
7 Noiembrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.