Setari Cookie-uri

La vanatoare de vintage

Vintage-ul e pe val nu doar din cauza crizei discutate pe toate tarabele, ci si pentru ca interesul in antichitati ofera un fel de pedigree, si clasa, doar prin timpul adunat la pas domol in mirosul si aspectul de vechi. E intoxicant, sa respiri naftalina bunicii indulcita cu ultimul parfum Este Lauder, mai mult, chiar starletele se delecteaza in creatii vintage pentru a captiva ca niste printese de basm pe covorul rosu. Cine a fost, de exemplu, mai rapitoare ca Penelope Cruz, acceptand Oscarul din februarie (a.c.) intr-o rochie Balmain pe care, ochind-o cu multi ani in urma, a dibuit-o din nou, special pentru a marca ocazia?

Desi inca din 2002 stilul boho a fost asociat numelui ei, eticheta lui Kate s-a nisat pe grunge mai nou. Asadar, azi, in fruntea indragostitelor de acest stil retro-relaxat se afla Sienna Miller, actrita britanica pusa la zid pentru tendinta de-a insfaca barbati insurati, dar ridicata pe un pedestal pentru imbratisarea cu gust a tendintelor vestimentare. De cand a aparut la festivalul Glastonbury din 2004 in tinuta ce-a relansat boemul cu accente chic, pentru “Sienne” din intreaga lume, Sienna apare des pe strazile Londrei sau aiurea prin Los Angeles cu ochelari mari, fuste si pulovere largi, cizme etc. – chit ca pe catwalk s-a facut demult rotatia la alte coduri vestimentare.

Cu spiritul ei “libercugetator” numai bun de tras in poze si comportamentul libertin facand deliciul ziarelor de scandal, Sienna dicteaza moda de la inaltimea ei de VIP, si cuvantul de ordine e vintage chic, cu ramificatiile lui, boho, rock-chick si hippie. Ca sa va integrati cu succes, n-aveti decat sa umpleti sifonierul cu fuste diafane, veste imblanite (gen anii ’70), cizme de piele intoarsa, tunici cu broderii, jachete de piele si curele groase.

Iar, de vreme ce designerii se trezesc si ei la realitatile decadelor trecute, se intrevede o alegere la orizont pentru fashionistele dintre voi: fie scotociti prin cufarul bunicii, sau prin magazinele ieftine, dupa acea perla rara de imbracaminte “stoc mort” (nepurtata) sau la mana a doua, numai buna pentru o recalibrare contemporana, fie o luati de-a gata de la outlet-uri sau magazinele brand-urilor de top. Sau compilati un look scump-pomana, dupa buzunar.

Wikipedia listeaza, printre motivele pentru care vintage-ul este atat de atragator, atentia la detaliu care deriva din finisaje facute manual, dantelarii, margele etc. Valoarea artistica a vestimentatiei creste considerabil cand manufactura intra in joc, spre deosebire de orice iese pe banda rulanta si iti neaga din start pretentia la unicitate. Evident, pretul pentru obtinerea acestui efect creste direct proportional cu pecetele de inimitabil care-l defineste...
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Septembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.